In 4 stappen naar de juiste LED-lamp voor je VvE

Een peertje verwisselen kan (bijna) iedereen. Maar als je met je Vereniging van Eigenaren (VvE) overstapt op LED, dan komt daar net iets meer bij kijken. Bovendien is die overstap een mooi moment om vroegere keuzes nog even tegen het licht te houden. Want hoe kies je de juiste LED-lamp? En hoe weet je of die LED-lamp goed genoeg is? Speciaal voor VvE’s heeft Nederlandvve.nl in samenwerking met Lampdirect een stappenplan gemaakt om tot de juiste keuze voor je LED-lamp te komen. 

Stap 1: Wat zijn de kenmerken van de verlichting van je VvE?

Bij het bepalen van je huidige type verlichting kun je op de volgende dingen letten:

  • Maak je gebruik van een armatuur? Zo ja, is de lichtbron vervangbaar of dient het volledige armatuur te worden vervangen?
  • Om wat voor type lichtbron gaat het? Bijvoorbeeld een TL buis, of een spaarlamp etc.
  • Wil je eventueel overstappen naar een ander type lichtbron of armatuur? Bijvoorbeeld bij het overstappen van TL-buizen naar LED panelen.

Twijfel je? Bekijk dan dit artikel om meer te leren over de kenmerken van de lampen in je gebouw. Zo ziet je altijd goed bij het kiezen van je LED-lamp.

Stap 2: Bepaal het huidige wattage van je lamp

Het huidige wattage van je lamp bepalen is belangrijk. Niet alleen om je de juiste lichtopbrengst te geven, maar ook omdat sommige type lampen andere afmetingen hebben. Als je afwijkt van het wattage kan het bovendien zo zijn dat je een ander voorschakelapparaat nodig hebt. Heb je het huidige wattage gevonden, zoek dan naar het juiste type LED-lamp en selecteer het juiste vervangende wattage. Een voorbeeld: heb je momenteel een lamp die 2x 18 watt verbruikt, zoek dan op lampen met als kenmerk “vervangt 2x 18W”.

Ben je niet tevreden over de huidige lichtopbrengst en zou je liever een wat hoger of lager wattage in je nieuwe LED-lamp nemen? Bij sommige type lampen kan dit, bij andere absoluut niet. Neem bij twijfel even contact op met de leverancier, of gebruik onderstaande leidraad.

Voorbeelden van types waarbij je kunt afwijken van het huidige wattage:

      • E27
      • E14
      • GU10

Voorbeelden van types waarbij je niet zomaar kunt afwijken van het huidige wattage:

      • T8
      • T5
      • PL-S
      • PL-C

Stap 3: Kies de juiste lichtkleur voor je LED-lamp

Ben je tevreden met de huidige lichtkleur of heb je liever een wat andere lichtkleur in de ruimte? De lichtkleur is van groot belangrijk bij het bepalen van de sfeer en bepaalde functionaliteiten in een ruimte. Elke ruimte is namelijk uniek. De lichtkleur wordt wordt aangeduid in Kelvin (K). Hoe hoger de Kelvin, hoe witter het licht. De lampen beschikken over de volgende kleuren:

2200K (flame): Wordt vaak binnenshuis gebruikt in ruimtes waar een oranje of kaarslicht wenselijk is. Denk hierbij aan speciale sfeerverlichting in slaapkamers of restaurants.
2700K (extra warm wit): Wordt vaak gebruikt in woonkamers, restaurants of kroegen voor een gezellige sfeer.
3000K (warm wit): Wordt vaak gebruikt in  winkels, gangen en ontvangsthallen om een aangenaam en sfeervol licht te geven.
4000K (koel wit): Wordt vaak gebruikt in kantoren, gallerijen en scholen om een neutraal maar duidelijk licht te geven.
6500K (daglicht): Wordt vaak gebruikt in magazijnen, parkeergarages en werkplaatsen om duidelijk licht te geven voor een goed zicht.

LED verlichting VvE - Kelvin

Stap 4: Moet de VvE aanpassingen doen bij overstap op LED-lamp?

De juiste LED-lamp gevonden? In de meeste gevallen kun je jouw conventionele verlichting gewoon één op één vervangen met het geschikte LED alternatief. Er zijn echter wat uitzonderingen op deze regel. Dit betreft:

Lampen die werken op 12 volt

Bij deze lampen wordt een transformator gebruikt die in de meeste gevallen geschikt is voor halogeen verlichting. Het wattage bij halogeen lampen ligt natuurlijk een stuk hoger, met als gevolg dat de minimale belasting van de transformator vaak niet behaald wordt bij de overstap naar LED.

Een voorbeeld: Je wilt je oude 40 watt lamp vervangen daar een 5.5 watt LED alternatief. Je hebt 3 lampen op één transformator aangesloten, waardoor het vermogen aangesloten op je transformator (3x 40 watt) 120 watt was. Dit wordt nu vervangen door (3x 5.5 watt) 16.5 watt, een enorm verschil zoals je ziet. In dat geval heb je twee opties:

      1. Je oude transformator vervangen door een LED transformator.
      2. Meer LED lampen op één transformator aansluiten, zodat de minimale belasting behaald wordt. Stel, de minimale belasting van je huidige transformator is 25 watt. Dan zou dit betekenen dat je minimaal 5 LED lampen uit het voorbeeld op deze transformator aan moet sluiten.

Lampen die werken op een halogeen dimmer

In de meeste gevallen werken LED lampen niet op een halogeen dimmer. Je hebt voor een optimale werking van je dimbare LED lampen dus een geschikte LED dimmer nodig.

Noot van de auteur: de visie van Lampdirect over LED-verlichting

Wij zien het als onze missie om klanten te informeren over de positieve impact die LED-verlichting heeft op het milieu. Hoewel LED-verlichting in aanschaf duurder is dan conventionele verlichting, gaat het ook tot wel 20 keer langer mee. Hierdoor dalen de energiekosten van VvE’s en appartementseigenaren huishoudens enorm. Gemiddeld met wel 70%! Een investering in LED is dus in een mum van tijd terugverdiend. Een ander voordeel is dat LED-lichtbronnen geen schadelijke stoffen bevatten, zoals kwik, die in het milieu terechtkomen. Alle materialen zijn 100% recyclebaar. Door onze klanten LED verlichting te bieden, besparen we jaarlijks tonnen aan CO2 uitstoot. Ons doel is om deze hoeveelheid nog verder te verhogen. Alleen samen maken we het verschil!

Dit bericht is geplaatst op  maandag 22 november 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.