Administrateur of bestuurder van de VvE, hoe zit het precies?

Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) met een splitsingsreglement van vóór 1992 kennen nog een orgaan met de naam Administrateur. Dit begrip zult u nergens in de wet meer tegenkomen en het spraakgebruik doet vermoeden dat het gaat om degene die de ‘administratie’ van de VvE verzorgt, zoals bijvoorbeeld de penningmeester. Het is voor VvE-leden en bestuurders vaak onduidelijk wat er precies bedoelt wordt met de term, wie de administrateur is en wat hij, of zij, doet.

Onlangs hadden een discussie op een VvE vergadering waar één van de bestuurder ons meldde dat de andere bestuurders geen bevoegdheden hadden omdat zij geen ‘administrateur‘ zouden zijn. Het kostte ons enige moeite om uitgelegd te krijgen dat deze veronderstelling onjuist is. Reden ook waarom we het met dit artikel nogmaals op een rijtje zetten.

Het Burgerlijk Wetboek van 1992: Administrateur wordt bestuurder

In 1992 is het Burgerlijk Wetboek (BW) compleet vernieuwd. De nummering van de artikelen is veranderd en het woord- en taalgebruik is gemoderniseerd. Zo zijn begrippen die in het dagelijks spraakgebruik minder of niet meer voorkwamen geschrapt en vervangen voor begrippen die beter aansluiten bij de dagelijkse spreektaal. Één van die begrippen is ‘administrateur’; vanaf de invoering van het nieuwe BW gebruiken we de term ‘bestuurder.’ Ook in de modelreglementen die ontworpen en gebruikt zijn na 1992, is dit aangepast. De term administrateur komen we nu dus alleen nog maar tegen in de oudere splitsingsaktes.

Wie is nu de administrateur?

Dat we de term administrateur van de VvE niet meer gebruiken, wil overigens niet zeggen dat alle bepalingen waarin de term is opgenomen een dode letter zijn geworden. De bepalingen gelden namelijk nog onverkort voor de VvE waarop ze van toepassing zijn, met als enige verschil dat u steeds in plaats van administrateur het woord bestuurder moet lezen.

De oude akte’s hoeven niet gewijzigd te worden en u kunt, bijvoorbeeld in het Huishoudelijk Reglement en andere stukken van de VvE, ook gewoon blijven spreken over de administrateur als u dat prettiger zou vinden: de termen bestuurder en administrateur betekenen in beginsel hetzelfde.

Hoeveel bestuurders / administrateurs mag de VvE hebben?

In de wet staat dat de VvE in beginsel één bestuurder heeft, tenzij de statuten (splitsingsakte) anders bepalen (artikel 5:131 lid 1 BW). In de meeste aktes is bepaald dat er meerdere bestuurders kunnen zijn, zolang zij maar oneven in aantal zijn. In modelreglementen 1972 en 1973 wordt echter gesproken over de administrateur. Er moet dus van uit gegaan worden dat bij de VvE’s waar een van deze modelreglementen van toepassing is, er slechts één bestuurder kan zijn. Vanaf modelreglement 1983 kunnen er meerdere administrateurs zijn.

Kortom: overal waar u in de oudere splitsingsaktes de term administrateur tegenkomt, dient u bestuur te lezen. Alle bepalingen uit de wet waarin over het bestuur van de VvE gesproken wordt, zijn ook van toepassing op de administrateur van uw VvE. Hetzelfde geldt voor de artikelen, informatie en handleidingen op deze site.

Gerelateerd

TIP: Bestuur VvE kan te allen tijde worden ontslagen (VvE-Artikelen, juni 2013)
VvE is een (be)stuurloos schip, wat nu? (VvE-Artikelen, september 2013)
Organen, functies en bevoegdheden in de VvE (VvE-Informatie)
TIP: Wie mag welke functie uitoefenen, of juist niet? (VvE-Informatie)
VvE-bestuur weigert inzage in offerte’s (VvE-Artikelen, september 2013)

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 26 september 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

5 reacties over “Administrateur of bestuurder van de VvE, hoe zit het precies?

  1. fr.Gibbels schreef:

    moet een vve een bestuur hebben bij ons dat namelijk niet zo we hebben wel bewoners advies commisie die vogens bestuurder de beslissingen neemt wehebben wel grootbezitter die altyd de machteging afgeeft op beheerder

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Geachte heer, mevrouw,

      Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

      Met vriendelijke groet,

      Webredactie Nederlandvve.nl

  2. Michel de Jonge schreef:

    Goedemorgen,

    Volgens de splitsingsakte moet het bestuur van de VvE bestaan uit een oneven aantal bestuurleden. Als er in de leden vergadering beslist wordt dat het bestuur mag bestaan uit een even aantal, mag dit dan doorgang hebben? Of is de splitsingsakte dan leidend?

  3. Frank schreef:

    Ik lees dat met de term administrateur bestuurder wordt bedoeld en dit betekent dat een dergelijke VVE slechts één bestuurder kan hebben. Hoe kan je dan regelen dat je een bestuur met meerdere bestuurders kan krijgen?

  4. Fred Hansler schreef:

    Beste Frank,
    Een bestuur van een VVE heeft geen bestuurders, maar bestuursLEDEN. De term bestuurder is gereserveerd die voor 1992 administrateur werd genoemd.
    Het Bestuur (Voorzitter en tevens bestuurslid)bestaat dus in totaal uit een oneven aantal leden. Dit bestuur kan commissies instellen (bijv. technische commissie, schoonheidscommissie, etc.)

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.