Agressie op VvE-vergaderingen neemt toe

Agressie op vergaderingen van Verenigingen van Eigenaren (VvE) neemt steeds meer toe, stelt Nederlandvve.nl, het grootste informatieplatform voor VvE’s van Nederland. “Wij horen zowel van VvE-leden als professioneel beheerders steeds vaker verhalen over agressie op VvE-vergaderingen. Eén VvE-beheerder vertelde ons onlangs dat hij zelfs meerdere malen is bedreigd. Daarnaast komt het vaak voor dat personen door de voorzitter in verband met wangedrag verwijderd moeten worden uit de vergadering”, dat zegt Robert van Ewijk, medeoprichter van informatieplatform Nederlandvve.nl en advocaat gespecialiseerd in VvE.

Van Ewijk reageert hiermee op een schietpartij op een VvE-vergadering in het Duitse Heidelberg. Hierbij zijn gisteravond drie doden en vijf gewonden gevallen. Na een heftige woordenwisseling werd een lid van de VvE uit de vergadering verwijderd. Hij keerde kort daarop terug met een pistool en opende het vuur. De 70-jarige dader doodde twee deelnemers en verwondde vijf anderen. Daarna heeft de schutter zichzelf van het leven beroofd.

Alle besluiten in een VvE worden met meerderheid van stemmen door de eigenaren genomen. In de splitsingsakte en het bijbehorende modelreglement staat hoe groot die meerderheid moet zijn. Van Ewijk: “Om de besluitvorming te beïnvloeden kan ieder VvE-lid zijn stemrecht gebruiken. Als er dan toch een onredelijk besluit genomen wordt, kan het besluit op verzoek van een VvE-lid door middel van een laagdrempelige procedure bij de rechter vernietigd worden. Het uiten van dreigementen of het gebruiken van geweld is volstrekt belachelijk en onnodig. Het is terecht dat deze personen uit de vergadering verwijderd worden.”

Het is onbekend waarover de woordenwisseling bij de Heidelberse VvE precies ging.

Eerder verschenen op de website van: NVM

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 21 augustus 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Agressie op VvE-vergaderingen neemt toe

 1. Hans Hulsebos schreef:

  Dit raakt mij hard als voorzitter van een VVE.Onbegrijpelijk hoe dreigementen en agressie blijkbaar ontaarden in zinloos geweld. Juist in deze onzekere tijden moeten we eensgezind zijn en meningsverschillen op een fatsoenlijke wijze kunnen oplossen. Natuurlijk moeten vastgestelde spelregels worden nagekomen, maar wel met begrip en respect voor elkaar en met de intentie om tot aanvaardbare oplossingen komen.

 2. Jacques Housmans schreef:

  Een vriend van een lid van de VVE heeft zich de laatste Algemene Vergaderingen behoorlijk misdragen met beschuldigingen aan voornamelijk de voorzitter. Hij heeft wel een volmacht, terwijl het lid in de vergadering blijft zitten en ook de mond open doet. De overige leden zijn woedend niet alleen op de vriend maar ook op zijn vriendin. Zij blijven maar mieren. De laatste vergadering is geschorst moeten worden daar beiden van mening zijn dat zij beiden in de vergadering mogen blijven.
  welke maatregelen met eventuele gevolgen kunnen worden genomen. Stel dat na diverse
  waarschuwingen aan de vriend om de vergadering te verlaten hij dit niet doet. Kan de politie ingeschakeld worden ? Bij stemmen blijkt dat
  er maar een stem (van het betreffende lid) is en de overige rechtsgeldige stemmen 18 stuks
  allemaal tegen hun zijn. Graag uw reactie.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.