Besparen op vaste lasten van je appartement? Check deze tips!

Wil je kosten besparen? Dat snappen wij. Als appartementseigenaar heb je elke maand opnieuw namelijk veel vaste lasten. Denk aan de rente en aflossing van je hypotheek, de bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) en de energierekening. Meestal kan op die kosten flink bespaard worden. Nederlandvve.nl heeft daarvoor een aantal tips.

Besparen op hypotheek

Voor de meeste appartementseigenaren is de hypotheek de grootste kostenpost. Daar kan op bespaard worden door te kijken of er ergens anders een hypotheek kan worden afgesloten met een lagere maandrente. Soms moet er dan een boeterente betaald worden, maar die is fiscaal aftrekbaar en kan soms ook mee gefinancierd worden. Een andere optie is om te kijken of de renteopslag kan worden verlaagd. Als er sprake is van een overwaarde, dan loopt de hypotheekbank minder risico. Soms kan de renteopslag dan omlaag.

Een andere optie is rentemiddeling. De rentevaste periode wordt dan opengebroken en een nieuwe gestart. Dit kan interessant zijn als de rentevaste periode nog een paar jaar duurt, terwijl de rente nu flink lager is.

Raadpleeg een hypotheekadviseur of benader je bank of deze opties tot de mogelijkheden behoren. Dat hangt namelijk af van de voorwaarden van je huidige hypotheek. Voor de vraag of je kan besparen op de hypotheek, kun je ook de Quickscan doen van Vereniging Eigen Huis.

Besparen op de kosten van de VvE

Een andere grote kostenpost voor de appartementseigenaar is de VvE. Iedere maand wordt een VvE-bijdrage betaald waarmee de VvE spaart voor groot onderhoud, de verzekeringen betaalt en een vergoeding voor administratie en VvE-beheer kan betalen. Probeer de begroting te herzien om te besparen op de VvE kosten. Wellicht kan de reservering voor groot onderhoud omlaag. Dat blijkt wanneer de VvE over een goed en actueel MJOP beschikt. Ook kunnen de VvE verzekeringen tegen het licht gehouden worden.

Besparen op de energierekening

Een appartementseigenaar kan besparen op de energierekening door op zoek te gaan naar een energieleverancier die lagere tarieven rekent. Ook verstandig omgaan met elektrische apparaten kan besparingen opleveren. Zet apparaten die je overdag gebruikt uit. Die gebruiken namelijk ook stroom als ze stand-by staan. En gebruik grote stroomverbruikers verstandig. Apparaten zoals wasmachines, drogers en vaatwassers kun je juist tijdens daluren gebruiken om energie te besparen. Dat levert alleen voordeel op als je een verschillend piek- en daltarief hebt. Neem dat mee in de besluitvorming als je overstapt van energieleverancier.

Verduurzaming door de VvE

Een andere manier om kosten te besparen is door met de VvE aan verduurzaming te doen. Dat vergt een investering die je terugziet in een eenmalige bijdrage of de maandelijkse VvE-bijdrage. Daar staat tegenover dat je die mogelijk terugverdient door een lagere energierekening. Let wel op de besluitvorming voor energiebesparende maatregelen. Dat werkt net even anders dan bij gewone VvE-besluiten.

Meer tips?

Heb je zelf meer tips om te besparen op de vaste kosten? Laat ze hieronder achter!

Dit bericht is geplaatst op  maandag 8 juni 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.