Niet-bestuurders krijgen boete van VvE-beheerder

Dat in Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) met regelmaat besluiten worden genomen die naast nietig ook – op zijn zachts gezegd – merkwaardig te noemen zijn is inmiddels bekend. Zo kon u op Nederlandvve.nl onlangs een top-3 van vreemde VvE-besluiten lezen. Kwalijk is echter dat veel van die besluiten genomen worden op initiatief of voorstel van professioneel VvE-beheerders. Een recent voorbeeld dat wij via de VvE-vraagbaak binnen kregen is van een beheerder die een verhoging van de servicekosten voorstelt voor leden die geen zitting nemen in het bestuur.

Bestuur gemeenschappelijke plicht

In een memo aan de leden informeert de VvE-beheerder hen over de problemen die kunnen ontstaan als de VvE geen bestuur heeft. De beheerder schrijft dat het besturen van de VvE een gemeenschappelijke plicht is van de eigenaren en hekelt in de memo dat leden zich aan deze taak onttrekken. Alleen de hoge leeftijd van een VvE-lid kan een reden zijn om geen zitting te nemen in het bestuur, aldus de beheerder.

Boete voor niet-bestuurders

Indien het schrijven van de VvE-beheerder niet het gewenste effect heeft – namelijk dat de leden zich verkiesbaar gaan stellen voor het bestuur – zal hij een voorstel doen aan de vergadering om de servicekosten te verhogen voor leden die niet actief deelnemen of deel hebben genomen aan bestuurstaken. Een soort boete voor degenen die niet willen besturen dus. De beheerder, die volgens zijn website ‘kennis van zaken’ heeft met betrekking tot VvE’s, moet ermee bekend worden geacht dat een dergelijk vergaderbesluit nietig is. Hooguit kan een besluit genomen worden om het zitting nemen in het bestuur te stimuleren door het toekennen van een vrijwilligersvergoeding.

Belang VvE-beheerder gediend met nietig besluit

Het komt vaker voor dat beheerders zich, al dan niet bewust, de reglementen van VvE’s aan de kant zetten en nietige besluiten laten nemen of voorstellen. Vaak wordt dit gedaan om het eigen werk makkelijker te maken. Een voorbeeld daarvan is de regel van een professioneel beheerder om d.m.v. het opleggen van boetes de opkomst naar vergaderingen te vergroten. Naar onze mening is dit een kwalijke zaak en dienen VvE-beheerders zich te houden aan de geldende regels in VvE’s.

Gerelateerd

Top 3 Vreemde VvE besluiten (artikel)

TIP: VvE is een (be)stuurloos schip, wat nu? (artikel)

Afwezig en niemand gemachtigd? Dan krijgt u een boete! (artikel)

TIP: Wie mag boetes opleggen en wanneer? (VvE-informatie)

Nietigheid en vernietigbaarheid van VvE besluiten (VvE-informatie)

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 21 januari 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Niet-bestuurders krijgen boete van VvE-beheerder

  1. Cornelia schreef:

    Beheer levert de voorzitter van de vergadering en bestuur. De voorzitter staat niet ingeschreven bij KvK. Hij staat op onze VvE informatie vermeld als voorzitter van bestuur. Is dit volgens de regels en wat is zijn aansprakelijkheid ?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.