Boeteoplegging in de VvE: verschillende procedures

Gisteren verscheen op de website van VvERecht een artikel over de verschillende procedures van het opleggen van boetes in een Vereniging van Eigenaars (VvE). Aanleiding voor het artikel was een recente uitspraak van de kantonrechter in Haarlem, die bepaalde dat het bestuur van de VvE in die casus geen boete op had mogen leggen omdat de vergadering daar geen machtiging voor had verleend. Het artikel op VvERecht, geschreven door Dennis Reynders, kunt u hier lezen.

Verschillende regelingen

In de toelichting bij de uitspraak van de kantonrechter geeft Reynders aan dat, afhankelijk van welk modelreglement van toepassing is, er een andere procedure gevolgd moet worden om rechtsgeldig boetes op te kunnen leggen. Zo neemt onder het regime van het ene modelreglement het bestuur zelfstandig de beslissing, onder een ander modelreglement berust de beslissing bij de vergadering. Daarnaast is er een verschil over wie mag beslissen om een incassoprocedure te starten teneinde betaling van de boete in rechte af te dwingen: meestal is dat de vergadering, maar soms is dat het bestuur.

Overzicht en stappenplan

Geïnspireerd door de uitspraak van de Haarlemse rechter hebben wij vandaag een tweetal pagina’s gepubliceerd om wat helderheid te scheppen over de verschillende procedures. Zo is er een informatiepagina online gegaan waarin te lezen is wie onder welke omstandigheden een boete mag opleggen. Daarnaast is er een handleiding (stappenplan) online gegaan waarin stap-voor-stap beschreven staat welke procedure gevolgd moet worden. Daarin is rekening gehouden met de verschillende modelreglementen.

Gerelateerd

Stappenplan VvE boete opleggen (VvE-Handleiding)
Wie mag wanneer VvE boetes opleggen? (VvE-Informatie)
Handhaving van reglementen op huurders (VvE-Informatie)

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 25 april 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Boeteoplegging in de VvE: verschillende procedures

  1. Marcel H.A. de Kock schreef:

    Wauw, wat snel en wat goed deze aanvullende info. Ik had zelf het artikel al in mijn bibliotheek gezet voor bewerking en toekomstig gebruik. Maar met deze website info kan ik mijn tijd beter aan andere VvE zaken besteden.

    Mijn complimenten.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.