Onderzoeksraad: meer aandacht voor brandveiligheid in VvE’s nodig!

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil dat Verenigingen van Eigenaren (VvE) meer aandacht krijgen voor brandveiligheid. Dat is de conclusie uit het rapport dat de Onderzoeksraad heeft opgesteld naar aanleiding van een fatale flatbrand in Arnhem. Die brand woedde in de nieuwjaarsnacht van 2020 en vond plaats in de enige vluchtroute van het gebouw. De brand heeft twee levens geëist. Nederlandvve.nl bespreekt de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Brand in entreehal flatgebouw

In het Arnhemse flatgebouw had een bankstel dat in de entreehal stond opgeslagen vlamgevat. Door het materiaal waarvan het bankstel was gemaakt, vatte het zeer snel vlam en ontwikkelde de brand zich snel. Daarbij kwam veel giftige rook vrij. Een gezin met twee jonge kinderen stapte op een hoger gelegen etage in de lift. Zij waren zich niet bewust van de brand die op de begane grond woedde en werden daardoor verrast. De brand werd twee gezinsleden fataal. Dit ongeval heeft geleid tot een onderzoek van de Onderzoeksraad, die nu pleit voor meer bewustzijn over brandveiligheid bij gebouweigenaren.

Animatie van de fatale flatbrand in Arnhem

Gebouweigenaren moeten vluchtroutes vrij houden

In Nederland zijn veel woongebouwen met maar één vluchtroute. Daarbij is het extra belangrijk om die altijd vrij en brandveilig te houden. Want wanneer op die vluchtroute brand of rook ontstaat, lopen de bewoners een enorm risico. De Onderzoeksraad roept gebouweigenaren en VvE’s daarom op hier meer toezicht op te houden. Andere aanbevelingen aan gebouweigenaren en VvE’s zijn de volgende.

1. Het verbeteren van het brandveiligheidsbewustzijn, bijvoorbeeld door:

  • het uitwisselen van kennis en ervaring (zoals best practices) over brandveiligheid in woongebouwen en de specifieke risico’s daarbij;
  • het bevorderen van een inventarisatie van de brandveiligheidsrisico’s van de woongebouwen in het bestand van uw leden;
  • de brandveiligheid onderdeel maken van de governance. Bij woningcorporaties kan brandveiligheid hiertoe opgenomen worden in de prestatieafspraken met gemeenten

2. Het zorgen voor bijzondere en blijvende alertheid bij bewoners op enkelvoudige vluchtroutes. Daarbij moet aandacht besteed worden aan:

  • onderhoud, reparatie en renovatie door de VvE;
  • het dagelijks gebruik van het woongebouw;
  • de informatieverstrekking aan bewoners over het handelingsperspectief dat zij hebben als er eenmaal brand is uitgebroken. Daarbij is van belang dat de VvE de voorlichting/communicatie afstemt op de sociaal-maatschappelijke kenmerken van de bewoners.

Rapport ‘Fatale flatbrand in Arnhem – Lessen voor brandveiligheid’

Het volledige rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid genaamd ‘Fatale flatbrand in Arnhem – Lessen voor brandveiligheid’ is te downloaden op de website van de Onderzoeksraad. De link staat onder dit artikel.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 21 juli 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Onderzoeksraad: meer aandacht voor brandveiligheid in VvE’s nodig!

 1. J.J. Dreteler schreef:

  Brand dit voorjaar in het complex Stadshagen in Delden waarbij een echtpaar is omgekomen. Doordat de WTW’s zijn blijven doordraaien tijdens de brand is het vuur nog heftiger geworden.

 2. Robert Ophof schreef:

  Ik ben voorzitter van de vve in ons flat , onze bewoners verzetten zich tegen spullen zoals tuin sets enz.in de binnen hallen te verwijderen .
  Is daar een regel voor , en is de vve ook verantwoord voor bij uitbreken van brand en de spullen een obstakel vormen

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.