BTW op zonnepanelen mogelijk aftrekbaar

Door ANP is vorige week een persbericht verspreid getiteld “BTW dreigt voor particulier met zonnestroom.” Het artikel is gebaseerd op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over een Oostenrijks geschil over BTW op door particulieren opgewekte zonnestroom. Het persbericht meldt dat particulieren BTW zullen moeten gaan betalen over de stroom die zij terugleveren aan het net. Strikt genomen verandert er – behalve een administratieve plicht – in de meeste gevallen vrij weinig.

Bijkomend voordeel zal daarentegen zijn dat degenen die zonnepanelen laten plaatsen, de betaalde BTW kunnen terugvorderen van de belastingdienst. Dit scheelt fors in de aanschaf van de zonnepanelen en kan mogelijk de negatieve effecten van de eerder geïntroduceerde importheffingen op Chinese zonnepanelen compenseren.

BTW-plichtigheid VvE’s

Verenigingen van Eigenaars zijn in beginsel niet BTW-plichtig en kunnen dus geen BTW aftrekken van de door hen gemaakte kosten. Mogelijk bieden bovenstaande ontwikkeling echter ook kansen voor de VvE en / of individuele eigenaren om hun aandeel (breukdeel) in de betaalde BTW terug te vorderen. Dit gebeurt nu ook regelmatig door bedrijfsmatige VvE-leden. Wij raden u aan om u hierover te laten informeren door bijvoorbeeld een ter zake deskundig fiscalist.

Gerelateerd

5 Vragen over belastingen en de VvE (VvE-Informatie)
TIP: Stappenplan zonnepanelen plaatsen bij VvE’s (VvE-Handleidingen)
Samenwerking om VvE’s te informeren over zonne-energie (Nieuws, juni 2013)
– Persbericht ANP: BTW dreigt voor particulier met zonnestroom” (website VvE Belang)

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 28 juni 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.