Column: "Verzekeren kun je zelf, maar wat?"

Onlangs had ik een discussie met een direct – zonder adviseurs – op het internet werkzame bemiddelaar in verzekeringen. Zonder namen te noemen; een heel grote vergelijkingssite voor verzekeringen. Wederom zocht deze bemiddelaar in de komkommertijd met een persbericht de aandacht. Ik ben al jaren niet anders van ze gewend. Die aandacht kregen ze dus, deze keer van mij.

Door: Berend Tooms | Assurantiehuis Adviesgroep
Redactie: Nederlandvve.nl

Premie

Het persbericht vermeldde dat de premie voor een All-risk inboedelverzekering in Rotterdam varieerde tussen grofweg €40,- en €400,- per jaar. Goed, €400,- leek mij wat veel, maar 4 tientjes leken me weer erg weinig, te weinig eigenlijk. Die 4 tientjes per jaar gaan misschien al op aan administratiekosten, dus wat blijft daar nog aan echte verzekeringspremie van over? Later bleek dat het hier om een verzekeraar te gaan waarvan de aandelen in handen van de staat overgegaan zijn, dus de belastingbetaler draait hier uiteindelijk voor op. Dat verder terzijde.

Na wat heen en weer getwitter kreeg ik – op zich sportief – de adresgegevens van het appartement waar de berekening op gebaseerd was en wat bleek: de premie die deze club aangaf klopte nog ook. Nou ja, de berekening die men gemaakt had met behulp van de gegevens van deze verzekeraar klopte. Uit de berekening kwam in ieder geval de premie van 4 tientjes per jaar voor een All-risks inboedelverzekering voor een 2-persoonshuishouden centre ville Rotterdam. Een premie die je niet voor mogelijk houdt. Het eerst volgende resultaat op de vergelijkingssite lag zeker € 100,- hoger en kwam meer in de richting van wat ik realistisch zou noemen.

Eigenaarsbelang

Omdat het ook voor mij komkommertijd was had ik wel even zin om te kijken om wat voor risico het hier ging. Ik had geluk, de woning, een nieuwbouwappartement, was net verkocht. De advertentie en de foto’s stonden nog op Funda. Wat opviel: een keuken van naar schatting €25.000,-, een eikenhouten visgraat parketvloer van ± €7.500,- en een badkamer van zomaar €10.000,-. Nu zult u misschien denken… dus? Het probleem zit hem in het feit dat deze zaken geen inboedel zijn, maar daar wordt in de hele procedure op de vergelijkingssite niet naar gevraagd. Geen inboedel dus, maar wat dan wel?
Deze zaken maken onderdeel uit van de opstal, maar vallen niet onder de opstalverzekering van de VvE. Bijna zonder uitzondering zijn door de eigenaren zelf aangebrachte woningverbeteringen niet verzekerd op de collectieve opstalverzekering. Bij het afsluiten van een collectieve opstalverzekering kan men immers geen rekening houden met woningverbeteringen als een nieuwe keuken, dure vloer of mooie badkamer in één van de appartementen. De ene bewoner interesseert het niet en verbetert weinig tot niets, maar een ander, zeker geen uitzondering, laat voor een ton verspijkeren.

Uiteraard is hier wel een oplossing voor, namelijk een verzekering die het eigenaarsbelang verzekert. Het betreft hier dus onder andere de zaken die hierboven al genoemd zijn en die net tussen wal een schip vallen. Geen inboedel, maar ook niet verzekerd op de opstalverzekering. Nu komt het woord eigenaarsbelang in het woordenboek van deze verzekeraar niet meer voor, dus moet je behoorlijk je best doen om dat verzekerd te krijgen. En bovendien moet je maar weten dat het nodig is.

Verzekeren kun je zelf….

De zin om te discussiëren over het eigenaarsbelang en over de onmogelijkheid dit via de vergelijkingssite mee te nemen in de berekeningen, verdween volledig toen ze me vertelden dat men (de vergelijkingssite dus) zich geen zorgen maakte over het eigenaarsbelang. Ze attenderen de bezoekers niet actief op het bestaan van eigenaarsbelang, maar op de site is daarover wel informatie te vinden. En bovendien: ‘dat weet toch iedereen….

Tjsa, verzekeren kun je zelf, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat. Vergeet u in ieder geval niet om uw woningverbeteringen te verzekeren!

Over de auteur

Berend Tooms is eigenaar van Assurantiehuis Adviesgroep in Rijswijk en heeft jarenlange ervaring in het adviseren van VvE’s over verzekeringen. Daarnaast beantwoordt Berend de vraagbaak vragen die bij Nederlandvve.nl binnenkomen over VvE-verzekeringen en schrijft hij columns over opmerkelijke zaken die hij tijdens zijn werk tegenkomt.

Gerelateerd

– TIP: Handleiding schade melden bij VvE verzekering (VvE-Handleiding)

– Dure keuken en badkamer niet in polis VvE (VvE-Informatie)

– VvE heeft stormschade, wat nu? (VvE Nieuws, oktober 2013)

– Gebrek of schade; valt het onder de opstalverzekering van de VvE? (VvE-artikelen)

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 27 augustus 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.