Duurzaamheid vs. Dakterrassen: Hoe VvE’s omgaan met de groene uitdaging

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in Nederland staan voor een groene uitdaging: duurzaamheid of dakterrassen? Uit een recente rondgang van Pointer langs de vier grote steden en diverse belangenorganisaties van VvE‘s blijkt dat deze vraag steeds vaker tot conflicten leidt.

Duurzaamheidsambities tegenover dakwensen

Met de verplichting voor appartementseigenaren om tegen 2050 van het gas af te stappen en vanaf 2030 huurwoningen geen slecht energielabel meer te laten hebben, groeit de behoefte aan duurzame oplossingen. Zonnepanelen op het dak lijken een aantrekkelijke keuze om zelf energie op te wekken, maar ze kunnen ook de wensen van andere bewoners in de weg staan, die juist graag een lichtkoepel of dakterras willen.

Conflict in de vier grote steden

In Nederland vormen VvE’s een essentieel deel van het vastgoedlandschap, met 1,2 miljoen woningen – ongeveer een vijfde van het totale woningaanbod. Vooral in de vier grote steden worden steeds vaker conflicten gemeld, waarbij het VvE-loket in Rotterdam ons vertelt dat dakterrassen vaker worden tegengehouden dan enkele jaren geleden. De spanning neemt toe in Den Haag, waar VvE’s vaak geen toestemming verlenen voor individueel dakgebruik omdat dit de mogelijkheden voor zonnepanelen verkleint. Soms leidt dit zelfs tot situaties waarin VvE’s het dak terugeisen van bewoners die al een dakterras hebben geplaatst om ruimte te maken voor zonnepanelen.

Juridische gevolgen: Duurzaamheid als argument voor de rechter

VvE-belang, een belangenorganisatie, meldt dat hun helpdesk steeds vaker vragen ontvangt over dakgebruik, waarbij eigenaren interesse tonen in het installeren van warmtepompen of andere duurzame installaties. De groeiende conflicten hebben soms zelfs juridische gevolgen, waarbij VvE’s of individuele leden naar de rechter stappen.

Robert van Ewijk, vastgoedrechtadvocaat bij Lexys Advocaten, ziet een opvallende verandering in de rechtspraak: duurzaamheid is nu een legitiem argument geworden voor de rechter. Dit geeft aan hoe belangrijk duurzaamheidsbelangen inmiddels zijn geworden bij de besluitvorming binnen VvE’s.

Lees het volledige artikel op Pointer

Wilt u meer weten over hoe Verenigingen van Eigenaren omgaan met deze groene uitdagingen en de impact op dakterrassen? Lees het volledige artikel op de website van Pointer voor meer inzichten en achtergrondinformatie, inclusief het perspectief van Robert van Ewijk, vastgoedrechtadvocaat bij Lexys Advocaten. Ontdek hoe de maatschappelijke verschuiving naar duurzaamheid de besluitvorming binnen VvE’s beïnvloedt en welke toekomstige veranderingen we kunnen verwachten.

De strijd om het dak is nog lang niet voorbij, en uw nieuwsgierigheid kan u helpen de complexe dynamiek van duurzaamheid en dakterrassen beter te begrijpen. Daarom houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de VvE-wereld!

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 19 juli 2023.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.