Eigenaar wil dakterras, dus schotelantenne huurder moet weg

De huurder van een appartement moet zijn schotelantenne verwijderen omdat de buurman een dakterras wil. Dat bepaalde de rechtbank Amsterdam begin november. De zaak is aangespannen nadat de eigenaar toestemming van de vereniging van eigenaren (VvE) had gekregen om een dakterras aan te leggen. Helaas lag de schotelantenne van de huurder in de weg. Volgens de huurder ligt die er al 18 jaar en dus al vóór oprichting van de VvE. De eigenaar heeft daar geen boodschap aan en start een kort geding. De rechter stelde hem in het gelijk en legde dwangsommen aan de huurder op. Oneerlijk en een ongelijke strijd? Nederlandvve.nl bespreekt het vonnis.

Huurder: ‘schotelantenne ligt er al 18 jaar!’

De huurder in het gebouw van 21 appartementen, legt aan de rechter uit dat de schotelantenne er al 18 jaar ligt. En de VvE is pas opgericht in 2014, dus dat er toestemming van de VvE nodig was, maakt niet uit. De eigenaren die een dakterras willen, hebben dus pech gehad. Bovendien is de vordering tot verwijdering in strijd met het recht op vrije nieuwsgaring, aldus de huurders. De huurders zijn trouwens geen onbekenden van de rechter. In 2013 moesten ze ook al voor het hekje komen, dat was omdat hun verhuurder – De Alliantie – hem eruit wilden hebben. De huurder werd niet bijgestaan door een advocaat, maar haalde alles uit de kast. Zo heeft de huurder de rechtbank gewraakt, zei hij dat een dakterras verzakkingen kon veroorzaken en wilde de huurder per se dat van allebei de zittingen video-opnames werden gemaakt.

Buurman: verplaatsen schotelantenne voor dakterras is redelijk

Dit mag de huurder allemaal niet baten. De appartementseigenaar (en buurman van de huurder) trekt namelijk aan het langste eind. Volgens de rechter heeft de huurder een punt dat het VvE-reglement niet op hem van toepassing is, maar het verplaatsen van de schotel zou geen probleem moeten zijn. Bovendien geldt dat als de huurder een gebruiksrecht op het betreffende dakdeel zou hebben, de inbreuk daarop slechts betrekkelijk is, wanneer hij de schotel moet verplaatsen. De belangenafweging slaat dus door in het voordeel van de eigenaar.

Rechter: huurder moet dwangsom betalen

De rechter veroordeelt de huurder daarom de schotelantenne binnen één week te verplaatsen. Als hij dat niet doet, dan moet hij een dwangsom van €500,- betalen aan de eigenaar. Bovendien mag die dan zelf de schotel verplaatsen, op kosten van de huurder.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 7 december 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • Gespecialiseerde VvE-advocaat nodig?

    Bel Yur.

    Klik hier!