Funda start met VvE Checklist

Veel Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) zijn slapend: dat wil zeggen dat voor onderhoud niet gereserveerd wordt en zaken vaak slecht (of helemaal niet) geregeld zijn. De gevolgen daarvan zijn veel groter dan men denkt. Het kan namelijk leiden tot hoge extra bijdragen van de eigenaren om achterstallig onderhoud aan te pakken. Enkele duizenden euro’s per appartementseigenaar zijn dan geen uitzondering. Veel banken hebben dit risico reeds onderkend en verstrekken geen hypotheek meer voor een appartement in een slapende VvE’s.

VvE Checklist op Funda

Woningverkoopsite Funda is begin juli 2012 gestart met het opnemen van een VvE Checklist bij de beschrijving van te koop staande appartementen. Hoewel de checklist slechts aangeeft of er bepaalde documenten aanwezig zijn c.q. formaliteiten in acht genomen zijn, is het initiatief een goed begin om nog meer VvE’s actief te krijgen. Op deze manier worden zowel kopers als verkopers zich bewust van het bestaan van de VvE en het belang van het in acht nemen van de formaliteiten. Helaas blijkt uit onderzoek van Nederlandvve.nl echter dat inmiddels – bijna een maand na de start door Funda – bij de meeste te koop staande appartementen de checklist nog niet is ingevuld (*).

Checklist maakt kopers bewust van bestaan VvE

Robert van Ewijk, een van de oprichters van Nederlandvve.nl: “Funda is de grootste woningverkoopsite van Nederland en wordt veel gebruikt als eerste oriëntatie naar het aanbod van koopwoningen. Het is geweldig dat kopers reeds in dit stadium van het koopproces bewust worden gemaakt van het bestaan en belang van goed functioneren van de VvE. Het is jammer dat uit ons onderzoek naar voren komt dat de checklist niet helemaal gebruikt wordt zoals het zou moeten, echter gaan we ervan uit dat dit slechts wat opstartproblemen betreft; de makelaars moeten de gegevens immers handmatig invoeren, hetgeen tijd kost.

Functioneren VvE: checken vóór aankoop appartement

De VvE checklist van Funda geeft een uitstekende eerste indruk over het functioneren van de VvE, echter geeft geen informatie op de vraag of de VvE gezond is. Het wordt aan de koper zelf overgelaten om te onderzoeken of de VvE goed functioneert. Om deze reden kunnen kopers altijd (gratis!) terecht bij Nederlandvve.nl voor tips en advies of voor het downloaden van de Checklist Appartement Kopen, die iets meer een indruk geeft over het al of niet goed functioneren van de VvE. Blijkt de VvE slapende, dan kunt u de Handleiding Activeren Slapende VvE raadplegen.

Noot:

* Het onderzoek betreft een steekproef gedaan bij een honderdtal te koop staande appartementen in Amsterdam waarvan aantoonbaar is dat ze actief zijn. Bij 87 van deze appartementen stond alles bij de VvE Checklist op ‘nee’.
Dit bericht is geplaatst op  maandag 30 juli 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Funda start met VvE Checklist

 1. A. van der Ster schreef:

  Al deze artikelen over vve’s is waardeloos,er wordt nergens gesproken over gewone werenigingen,oftewel vve’s die onder wetboek 2 vallen in nederland.
  VVe’s die onder wetboek 5 vallen zijn verplicht,maar onder wetboek 2 niet en kun je gewoon het lidmatschap van opzeggen,al staat daar een boete op.Ik heb al diverse uitspraken in mijn bezit van rechters die gehakt maken van die boete.We hebben nl vrijheid van vereniging,dat houdt in dat je er zelf eenyje mag oprichten of,,,er geen lid van te zijn,Dat is alleen verplicht bij een VVE in appartementsrechten die onder wetboek 5 valt.

 2. A. van der Ster schreef:

  Al deze artikelen over vve’s is waardeloos,er wordt nergens gesproken over gewone verenigingen,oftewel vve’s die onder wetboek 2 vallen in nederland.
  VVe’s die onder wetboek 5 vallen zijn verplicht,maar onder wetboek 2 niet en kun je gewoon het lidmaatschap van opzeggen,al staat daar een boete op.Ik heb al diverse uitspraken in mijn bezit van rechters die gehakt maken van die boete.We hebben nl vrijheid van vereniging,dat houdt in dat je er zelf eentje mag oprichten of…er geen lid van te zijn,Dat is alleen verplicht bij een VVE in appartementsrechten die onder wetboek 5 valt.

 3. Joost Haarsema schreef:

  Maar meneer/mevrouw A. van der Ster… Dat zijn dus geen “VvE’s”, maar “verenigingen” (die misschien door iemand de ‘naam’ Vereniging van Eigenaars hebben gekregen). Daar gaat deze dus site niet over. Dus de artikelen zijn niet “allemaal waardeloos”, u zoekt uw informatie blijkbaar gewoon op de verkeerde plek.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.