Funderingslabel vanaf 2021 verplicht

Alle woningen in Nederland krijgen een funderingslabel. Het label moet vanaf juni 2021 verplicht worden opgenomen in het taxatierapport. Dat heeft het Kennis Centrum Funderingsproblematiek (KCAF) bekend gemaakt. Meer dan 12,5% van de Nederlandse woningen heeft te maken met funderingsproblemen. Ook veel Verenigingen van Eigenaren (VvE) hebben ermee te maken en moeten geld apart leggen om de fundering te kunnen herstellen. Het funderingslabel laat zien of er nu of in de toekomst sprake is van een verhoogd risico op funderingsproblemen.

Funderingsproblemen door toenemende droogte

Door de droge zomers van de afgelopen jaren zijn er veel funderingsproblemen ontstaan. Als houten funderingspalen droog komen te staan, kan paalrot ontstaan en klinkt de grond in. Dat veroorzaakt verzakkingen. Het KCAF heeft daarom een model ontwikkeld om de staat van funderingen te bepalen. In dat model wordt gekeken naar de grondwaterstand, het type bodem, satellietbeelden en of er een houten of betonnen fundering is. Op basis daarvan wordt het funderingslabel gegeven. Huiseigenaren kunnen zich dan voorbereiden op funderingsherstel. Dick de Jong, voorzitter van het KCAF over funderingsherstel:

“Het is een dure grap. Maar nietsdoen is geen optie. We kennen panden waar mensen hun huis uit moeten.”

en:

“We komen behoorlijke drama’s tegen. Een label moet voorkomen dat het probleem erger wordt en niemand het weet.”

Noodkreet van gemeenten

Ook gemeenten trekken aan de alarmbel. Hilde Niezen, woordvoerder Water bij de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat gemeenten het probleem van verzakkende huizen niet meer aan kunnen. “Het probleem wordt te groot”, aldus Niezen. De VNG pleit daarom voor een gezamenlijke aanpak door het Rijk, de waterschappen, provincies en gemeenten. Het ministerie van Binnelandse Zaken zegt dat verzakkingen de verantwoordelijkheid zijn van gemeenten en huiseigenaren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat er miljoenen worden uitgetrokken om Nederland beter weerbaar te maken tegen droogte. Volgens Niezen spelen de verschillende ministeries elkaar nu de bal toe. “En dat helpt niet. Eén ministerie moet de kar gaan trekken.” 

Funderingslabel laat staat van fundering zien

Huiseigenaren en woningkopers kunnen vanaf vandaag zelf zien welk funderingslabel hun woning heeft. Als een woning funderingslabel A krijgt, betekent dit dat er geen verhoogd risico is op funderingsproblemen. Label B betekent dat er op dit moment geen verhoogd risico is, maar in de toekomst mogelijk wel. Bij risicolabel C is er sprake van een licht verhoogd risico en bij label D al een verhoogd risico. Als het gebouw funderingslabel E heeft, dan is er sprake van een sterk verhoogd risico en is ingrijpen urgent. Er zijn dan al tekenen van schade gesignaleerd of het pand vertoont zakkingsgedrag dat afwijkt van andere panden in de directe omgeving. Op de website van KCAF staat meer informatie over de verschillende risicolabels.

TV-programma “Heel Holland Zakt”

Vanavond wordt in de uitzending van ‘Heel Holland Zakt’ aandacht besteed aan het nieuwe funderingslabel. De uitzending is vanavond om 22:25 op NPO2. Online kijken kan ook. Gebruik daarvoor deze link.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 19 oktober 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

5 reacties over “Funderingslabel vanaf 2021 verplicht

  1. Aloys schreef:

    Welke oplichter wil nu weer zijn zakken vullen met het funderingslabel. Dit is de zelfde geld kloppenrei als het energielabel waar niets van klopt.

  2. Kasper Timmer schreef:

    Nu, Ik heb mijn adres nagekeken zij zeggen fundering op houten palen maar mijn huis en bijna alle huizen in de straat staan op een zandplaat. Dus geen palen. Hier hebben we dus te maken met een club die willens en wetens verkeerde informatie geeft. Zo, zo triest en waarschijnlijk betaald door de overheid. (ons belastinggeld).

  3. Chris de la Bije schreef:

    Ook mijn huis zou op palen staan. Te verwachten kosten Euro 133.000.
    Gelukkig is ons huis op staal gebouwd. Wat een mislukking deze site

  4. H.Valentijn schreef:

    Inderdaad,nu weer een funderingslabel,uit alle hoeken en gaten geld bij de nensen weg stelen,waardeloos !!!!

  5. Danny Maussen schreef:

    Een update omtrent dit onderwerp zou naar mijn mening goed zijn aangezien er behoorlijk wat ontwikkelingen inmiddels zijn geweest. Het zou goed zijn om dat hier te publiceren lijkt me.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.