Hof Amsterdam: Gebruik als B&B in strijd met woonbestemming

Gisteren is de uitspraak van 10 september j.l. van het Amsterdams Gerechtshof gepubliceerd. In deze uitspraak bevestigt het hof de beschikking van de kantonrechter in Haarlem dat gebruik van een appartement als Bed & Breakfast niet in overeenstemming is met gebruik als woning.

Akte van splitsing moet worden gevolgd

In de akte van splitsing van deze VvE staat dat de appartementen uitsluitend gebruikt mogen worden als woning. Afwijken van deze bestemming mag alleen als de vergadering van eigenaars daar toestemming voor geeft. Dat is in dit geval niet gebeurd, sterker nog: de vergadering heeft zich uitdrukkelijk uitgesproken tégen een ander gebruik van de appartementen dan als woning. De eigenaar van het appartement is van mening dat verhuur als B&B niet in strijd is met de woonbestemming.

Het Hof is duidelijk: het tegen betaling in gebruik geven van een appartement aan toeristen is bedrijfsmatige exploitatie en daarom in strijd met de woonbestemming. Aangezien de vergadering geen toestemming voor dit afwijkende gebruik heeft gegeven, moet de eigenaar het verhuren aan toeristen staken en gestaakt houden.

Familie en vrienden

De eigenaar van het appartement heeft nog tevergeefs een beroep gedaan op een arrest van de Hoge Raad van 3 mei 2013, waarin de Hoge Raad oordeelde dat in de zaak die daar diende geen sprake was van Short Stay. Volgens het Hof kan de uitspraak van de Hoge Raad hier echter niet toegepast worden omdat het daar ging om het in gebruik geven van een appartement aan familie en vrienden. Dat valt niet onder bedrijfsmatige exploitatie.

Gerelateerd

– TIP: Rechter staat gebruik appartement als bordeel toe (Artikel, 27 november 2013)

– TIP: Illegale kamerverhuur aan toeristen neemt toe (Nieuws, 24 mei 2013)

Short Stay verhuur van appartement verboden (Artikel, 21 maart 2013)

Appartement in gebruik geven aan familie en vrienden is geen Short Stay (Artikel, 16 november 2012)

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 15 oktober 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.