Geen hypotheek bij slapende VvE

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis is gebleken dat banken geen hypotheek meer verstrekken voor aankoop van een appartement wanneer er sprake is van een slapende Vereniging van Eigenaars (VvE). Logisch ook: de financiële crisis is immers grotendeels een gevolg van onvoldoende onderpand bij leningen. En achterstallig onderhoud heeft nu eenmaal een desastreus effect op de waarde van vastgoed.

Dit nieuwe beleid van de banken is weliswaar slecht nieuws voor appartementseigenaren in een slapende VvE, echter zal bijdragen aan de bewustwording van het belang van een goed functionerende en gezonde vereniging, aldus een woordvoerder van Nederlandvve.nl. Daarnaast zal de kans dat starters een appartement kopen en vervolgens geconfronteerd worden met enorme kosten, hierdoor fors minder worden.

Sinds 2005 is de overheid actief bezig met het aanpassen van de normeringen omtrent Verenigingen van Eigenaars. Zo is het verplicht geworden om de VvE in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en is men verplicht jaarlijks te reserveren voor groot onderhoud. Helaas hebben de wetswijzigingen nog niet mogen leiden tot het gewenste resultaat. Reden ook waarom Nederlandvve.nl de slapende VvE’s een handje helpt door het gratis beschikbaar stellen van informatie en handleidingen, waaronder een handleiding voor het activeren van een slapende VvE.

Meer lezen
Het belang van de KvK inschrijving voor VvE’s
Funda start met VvE Checklist
Minister Spies onderzoekt mogelijkheden koppelen NHG met functioneren VvE

Documenten
Handleiding VvE activeren (6 eenvoudige stappen met uitleg)
Handleidingen
Informatie voor VvE’s

Dit bericht is geplaatst op  maandag 25 juni 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.