Geluidsoverlast in de VvE? Dit kan je ertegen doen!

Het aantal meldingen over geluidsoverlast neemt de afgelopen jaren steeds meer toe. Mede door het toegenomen thuiswerken, ervaren buren meer overlast van elkaar dan voorheen. Vooral bewoners van appartementen hebben er last van. Ook VvE ‘s ontvangen steeds meer klachten. In dit artikel legt Nederlandvve.nl in samenwerking met geluidsadviesbureau Plexos uit wat het juiste startpunt is om geluidsoverlast aan te pakken.

Dossieropbouw bij geluidsoverlast

Voordat je naar de rechter stapt, is het belangrijk om eerst een goed dossier op te bouwen. Daarvoor is het vaak nodig om gedurende een wat langere periode metingen te laten verrichten. Dat klinkt ingewikkelder dan het is en het hoeft ook helemaal niet zo kostbaar te zijn. Om appartementseigenaren daarbij op weg te helpen, is Nederlandvve.nl een samenwerking aangegaan met Plexos. Die bieden betaalbare oplossingen om eenvoudig en vakkundig een dossier aan te leggen bij geluidsoverlast. Lees meer op deze pagina, of in dit artikel. Je kunt ook onderstaand formulier invullen om meteen en vrijblijvend meer informatie te ontvangen.

Geluidsonderzoek

Een van de mogelijkheden is om een geluidsonderzoek te laten doen. Een deskundige zet dan een apparaat neer bij de buren om geluid te maken en meet in jouw appartement vervolgens hoeveel geluiden er worden doorgegeven. Vervolgens wordt het appartement ingedeeld in een klasse om te bepalen wat de kwaliteit is van de geluidwering. Het voordeel van deze methode is dat de kans op overlast wordt geobjectiveerd. Het nadeel is dat de methode vrij kostbaar is. Bovendien ontbreekt een gedragscomponent. Zo wordt niet meegenomen hoe hard de buurman praat, hoe vaak hij harde muziek draait of daarbij staat te dansen en te springen.

Geluidsmeting

Die gedragscomponent wordt wel meegenomen als je een geluidsmeting maakt. Met een speciaal apparaat wordt dan bijgehouden hoe vaak, wanneer en hoe veel geluid er wordt gehoord in de woning. Een van die oplossingen zijn de ‘oren’ van Plexos. Het apparaat betreft een van siliconen nagemaakte menselijke oorschelp met daarin opname apparatuur. Zo wordt zo goed mogelijk nagebootst wat u zelf hoort.

Opnames om geluidsoverlast vast te leggen

Met de opnames die gemaakt worden met de oren van Plexos, wordt alle ruimtelijke informatie vastgelegd. Dat gebeurt op een manier zoals je zelf alles waarneemt. Dus inclusief natuurlijke omgevingsgeluiden (tv, radio, huisdieren, spelende kinderen etc.). Het apparaat kan gehuurd worden voor een periode van 3 dagen of langer en je huurt het apparaat voor slechts €235,-. Je hoeft niet zelf thuis te zijn: de opnameapparatuur doet 24/7 zijn werk.

Klik hier om de oren van Plexos te reserveren.

Vrijblijvend advies van Plexos, of direct reserveren?

 • Team van specialisten.
 • Geheel vrijblijvend.
 • Professioneel.
 • Beschikbaar van Ma.- Vr (09.00 – 17.00 uur)

Vul dan nu onderstaand contactformulier in of bel met 06-21375958

  Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 1 februari 2022.

  Reacties


  Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

  Reageren op dit artikel kan hieronder.
  Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.