Justitie eist gevangenisstraf tegen VvE-beheerder

De failliete VvE-beheerder Reinald Don moet de kerstdagen mogelijk in de gevangenis doorbrengen. Afgelopen vrijdag hoorde hij namelijk een jaar celstraf tegen zich eisen in verband met het verduisteren van meer dan een half miljoen euro van door hem beheerde verenigingen van eigenaren (VvE’s). De rechtbank doet op vrijdag 21 december 2018 uitspraak. Nederlandvve.nl bespreekt de slinkse fraude van het voormalig raadslid van de gemeente Vlaardingen, en vertelt wat hem te wachten staat.

Jaar celstraf geëist tegen eigenaar Admipunt

Afgelopen vrijdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) een jaar celstraf geeist tegen Reinald Don en zijn echtgenote. Ook werd een beroepsverbod van vijf jaar geeist. Het OM rekent het echtpaar zwaar aan dat het geld bestemd was voor onderhoud van panden:

“Het geld dat de verschillende VvE’s op hun rekening hadden was immers bestemd voor onderhoud aan hun panden. Goede huisvesting is één van de basisbehoeften in de samenleving. Mede hierdoor vind ik een gevangenisstraf voor beide verdachten op z’n plaats.”

Reinald Don’s fraude

Het bedrijf van het echtpaar – Admipunt VvE Beheer – werd in januari 2017 failliet verklaard. Als snel bleek dat er vele tonnen van de door Admipunt beheerde VvE’s was verduisterd. De VvE’s werden daarbij bewust om de tuin geleid, doordat bij overboekingen het kenmerk ‘spaarfonds’  gegeven werd. De officier van justitie zei daar vrijdag over:

“Hiermee hebben zij ernstig misbruik gemaakt van hun positie en hebben zij het vertrouwen van de VvE’s ernstig geschaad.”

In juni 2017 werd Don van zijn bed gelicht en gevangen gezet: hij is enige tijd in voorarrest gebleven. In de branche werd vervolgens gespeculeerd welke straffen Don en zijn echtgenote zouden krijgen. Pas een jaar later begon het strafproces tegen de voormalig eigenaar van Admipunt. Inmiddels is er dus een strafeis geformuleerd.

Slachtoffers

Admipunt beheerde op het moment van het faillissement 48 VvE’s. Van die VvE’s deden er 21 aangifte tegen Don. De verduistering bij 13 van hen was in totaal goed voor een bedrag van ruim €550.000,-. Uit het onderzoek van de curator blijkt echter dat de totale schade tegen de €800.000,- bedraagt. Volgens het AD is de VvE van de mr. Kesperweg in Vlaardingen het grootste slachtoffer: zij ging voor €180.050,- het schip in. Schiedam24 meldt dat VvE De Watertoren in Schiedam voor €57.000,- is getild.

Admipunt VvE-beheer liep slecht

Admipunt begon in 2013 met het stelen van het spaargeld van de VvE’s. Dit gebeurde om zakelijke gaten te dichten en om privé uitgaven te bekostigen. Admipunt liep namelijk behoorlijk slecht. Don daarover:

“Wij zagen alleen geen uitweg meer, het was puur overleven. We dachten door hard te werken meer klanten te krijgen en minder problemen.”

en:

“Het is te stom voor woorden. Wij hebben geen goede uitleg waardoor u zegt: nu snap ik het. We werkten hard, maar niet slim. Het is niet te bevatten wat wij hebben gedaan.’’

Glanzende Mercedes en gestolen fietsen

Pas in januari 2017 werd de fraude een halt toegeroepen. In de tussentijd trakteerde Don zich op een glanzende Mercedes, en maakte Anthea Don zich op Facebook vooral druk om gestolen fietsen, nadat haar net nieuwe fiets werd gestolen. Inmiddels zien Don en zijn vrouw wel in dat hun handelen fout is geweest. Ze hebben bekend en spijt betuigd. Op de zitting zei Don:

“Het is volledig uit de hand gelopen’’, zei D. ,,Maar het was nooit onze bedoeling de mensen zo te kwetsen, daar hebben we enorm veel spijt van. We hopen het geld ooit terug te kunnen betalen. We hebben een verliesgevend bedrijf te lang laten bestaan, daar bestaat geen excuus voor.”

Kerst in de gevangenis voor ex VvE-beheerder?

Reinald Don en zijn echtgenote Anthea Don horen dus op 21 december a.s. of zij de gevangenis in moeten voor hun oplichting. Mogelijk brengen ze de kerstdagen dus achter de tralies door. Ze zijn daar in goed gezelschap. Ze zullen daar ook VvE-bestuurder Karel S. treffen. Die werd in september van dit jaar vastgezet voor VvE-fraude en mag nog tot aankomend najaar brommen.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 10 december 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Justitie eist gevangenisstraf tegen VvE-beheerder

  1. Jan schreef:

    pluk hem leeg,die oplichter

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.