Wat zijn de gevolgen van corona voor de woningmarkt?

Hoewel veel huizenkopers hadden gehoopt dat corona wat meer lucht zou geven op de huizenmarkt, blijkt dat volgens Omroep Brabant allerminst het geval. De gekte op de huizenmarkt duurt onverminderd voort. De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) meldt echter dat het aantal aangeboden en verkochte woningen hoger is dan voor de coronacrisis. Dat zou juist zorgen voor minder druk op de markt, aldus NVM. Hoe zit het nu precies? Nederlandvve.nl zocht het uit.

Aanbod koopwoningen stijgt ondanks corona

Niet alleen het aantal verkochte woningen, maar ook het aanbod aan koopwoningen en appartementen is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. NVM voorzitter Onno Hoes meldt daarover:

“Er is minder druk op de markt en dat biedt kansen voor bijvoorbeeld starters die te maken hebben met veel concurrentie”

Het aanbod is dus groter en tegelijkertijd is het aantal transacties toegenomen. Waar refereert Omroep Brabant dan waar gesteld wordt dat de gekte op de huizenmarkt voortduurt?

Corona zorgt voor andere manier van bezichtigen

Makelaar Erik-Jan Klaver vertelt aan Omroep Brabant dat dit komt omdat de manier van bezichtigen is veranderd. Er kunnen minder mensen tegelijkertijd in een woning naar binnen. Klaver legt uit dat geïnteresseerden daarom slechts 15 minuten de tijd krijgen voor een bezichtiging:

“Er kunnen nu maar drie mensen tegelijkertijd binnen. Dat betekent één koppel met een makelaar. Ze krijgen een kwartier de tijd. Het liefst laat ik ze langer rondkijken, maar dat kan echt niet. Op dit huis hebben meer dan 80 mensen gereageerd. Dan zouden we meerdere dagen bezig zijn”

Interesse van kopers toegenomen

Daarbij komt dat de interesse van kopers is toegenomen. Er is zelfs een forse toename in het aantal contactverzoeken richting makelaars. Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen van NVM:

“Ook uit de cijfers van Funda blijkt dat mensen nog steeds zeer geïnteresseerd zijn in een nieuw huis. Alleen al in de afgelopen week waren er ruim 30% meer contactverzoeken richting makelaars – variërend van bezichtigingsaanvragen tot telefoongesprekken – dan in dezelfde periode vorig jaar”

Als dat wordt afgezet tegen de stijging van 3% van het aantal te koop gezette woningen, dan lijkt de slotsom dat de druk op de woningmarkt juist fors is toegenomen.

Wel regionale verschillen

Wel zijn er regionale verschillen volgens NVM. In delen van Nederland is het aantal verkochte woningen juist met meer dan een kwart afgenomen. Dat is in het Noorden van Limburg, de regio Bergen op Zoom en in Zeeuws Vlaanderen het geval. Daarentegen is het aantal verkochte woningen in zuidwest Friesland, Drenthe en in de gemeente Haarlemmermeer juist fors toegenomen.

Video: gekte op woningmarkt ondanks corona

Dit bericht is geplaatst op  zaterdag 30 mei 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Wat zijn de gevolgen van corona voor de woningmarkt?

  1. Fauve Vermeulen schreef:

    In de regio Bergen op Zoom is het nog gewoon net zo druk als voor de komst van het virus

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.