Goed nieuws voor appartementseigenaren: energierekening daalt opnieuw!

De energierekening van Nederlandse huishoudens met een variabel energiecontract daalt per 1 juli 2020 met gemiddeld 6,6%. Het gaat hierbij om huishoudens met een variabel energietarief. De gemiddelde energierekening voor een variabel energiecontract ligt daarmee per 1 juli 2020 € 101,39 lager op jaarbasis. Desondanks zijn de vaste tarieven voor één- en driejarige energiecontracten meestal nóg lager. De oorzaak van deze daling ligt bij de afname van de totale vraag naar energie door de milde winter, lage olieprijzen en de coronacrisis, waardoor energie- en oliereserves overvol raken. 

Dit heeft Pricewise berekend op basis van de nieuwe variabele tarieven van twee van de drie grootste energieleveranciers – Vattenfall en Eneco – voor een gemiddeld Nederlands huishouden (op basis van het gemiddelde energieverbruik volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek van 2.525 kWh en 1.179 m³ per huishouden). Te verwachten is dat de tarieven van Essent ook zullen dalen.

Gastarieven met ruim 20% meest gedaald

De variabele gastarieven van twee van de drie grootste energieleveranciers zijn met gemiddeld 20,41% het meest gedaald. De stroomprijzen liggen per 1 juli gemiddeld 9,62% lager. Bij Eneco vindt de grootste daling in gastarieven plaats. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een daling van € 121,35 per jaar bij 2.525 kWh en 1.179 m³.

 

Energierekening daalt door grondstofprijzen en weer

Kim Vogten, woordvoerder van Eneco:

“Het weer en de ontwikkeling van de grondstofprijzen hebben de afgelopen periode een grote rol gespeeld in de prijsontwikkeling van energie. Door de relatief warme winter is er ruim voldoende gas aanwezig in Europa. Daarnaast is de olieprijs en de energievraag, mede door Corona, gedaald. Doordat Eneco zelf energie voor haar klanten inkoopt kunnen die profiteren van deze lage prijzen.”

Variabele leveringskosten op niveau van 2016; 2017 was nog lager

Onlangs konden we al spreken van de laagste vaste gasprijzen ooit. Ook de variabele energietarieven zijn nu gemiddeld historisch zeer laag, vooral de gasprijs. Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Terugkijkend op de afgelopen tien jaar, hebben we alleen in 2017 nog lagere variabele leveringskosten gezien.” De oorzaak hiervan is de lage vraag wereldwijd naar energie nu veel industrieën en bedrijven dicht zijn en mensen massaal thuiszitten. Energie- en oliereserves raken overvol. Ook de milde winter speelt een rol bij deze daling. Zo was het het afgelopen winter met gemiddeld 6,4 graden de op één na warmste winter van het afgelopen decennium. Dat is drie graden warmer dan normaal. Ook het aantal zonuren was erg hoog de afgelopen maanden.

Vast energiecontract gemiddeld € 50,- goedkoper

Ondanks de forse daling van de variabele energietarieven, liggen de vaste energietarieven voor één- en driejarige energiecontracten overwegend nog steeds lager. Een eenjarig vast energiecontract is gemiddeld € 49,61 op jaarbasis goedkoper dan een variabel energiecontract voor een gemiddeld huishouden, exclusief eventuele welkomstkorting. Consumenten die niet overstappen op het moment dat hun vaste energiecontract afloopt, gaan automatisch over op de variabele energietarieven. En die variabele energietarieven liggen de afgelopen jaren doorgaans hoger dan de vaste tarieven. De Kok:

“Ook bij Pricewise zien we enorme drukte wat betreft het aantal overstappers van energie.”

Nu de vaste tarieven al maanden lang nóg lager liggen dan de variabele, is het volgens De Kok een goed moment om over te stappen en de lage energietarieven vast te zetten voor één of drie jaar, ondanks dat de variabele tarieven nu gelukkig ook fors dalen.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 4 juni 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.