Haagse VvE is ‘groene tuin’ zat: eigenaar moet tuinonderhoud doen

Een Haagse Vereniging van eigenaren (VvE) vindt dat een appartementseigenaar zijn tuin onvoldoende onderhoudt. Sterker nog, het is een met planten overwoekerde bende, de klimop beschadigt de gevel en het afval blokkeert de nooduitgang. Bovendien schoffeert de man het VvE-bestuur en de tuinman. De VvE vordert in kort geding dat de rechter de eigenaar veroordeelt om tuinonderhoud te verrichten. De eigenaar is het hiermee oneens. Hij ziet zichzelf slechts een ‘liefhebber van een groene tuin’. Een understatement, of niet? Advocaat VvE en vastgoedrecht Robert van Ewijk (Lexys Advocaten) bespreekt wat de rechter ervan vond.

VvE lid moet tuin onderhouden

In de diverse modelreglementen is bepaald dat een VvE-lid die het gebruiksrecht heeft van een tuin, verplicht is die behoorlijk te onderhouden. Daarbij is meestal ook bepaald dat de beplantingen niet het uitzicht van de andere eigenaren mag belemmeren. Verder geldt dat niets tegen de gevel mag opgroeien tot boven een in het reglement bepaalde hoogte. Een lid van een Haagse VvE lapt deze regels echter aan zijn laars, en gaat zelfs een stapje verder dan dat. De VvE stapt daarom naar de rechter en vordert dat de eigenaar tuinonderhoud pleegt.

Tuin van VvE lid is een bende

De tuin van de appartementseigenaar is namelijk een bende. De tuin wordt niet onderhouden en de planten overwoekeren zelfs het bovengelegen balkon. Daarnaast beschadigt de klimop de buitengevel, omdat de wortels het voegwerk aantasten. Verder blokkeert het tuinafval de nooduitgang van de VvE. Alsof dat niet genoeg is, schoffeert de man zowel het VvE-bestuur als de tuinman van de VvE. De VvE stuurt daarom een waarschuwing en sommeert de eigenaar zijn overtredingen van het reglement te staken. Bovendien is hem aangezegd dat hij een boete verbeurt als het tuinonderhoud niet wordt verricht.

Kort geding van VvE voor meer tuinonderhoud

Wanneer de tuin van de appartementseigenaar er na de sommatie nog steeds hetzelfde bij ligt, besluit de VvE om een kort geding te starten. De VvE vordert dat de eigenaar wordt veroordeeld zijn tuin te onderhouden. Hij moet dat doen door het snoeien van de overhangende struiken en bomen. Daarnaast vordert de VvE dat de klimop wordt gesnoeid en een pergola en het zonnescherm worden verwijderd. Ook wordt betaling van de boetes gevorderd. De eigenaar is het er niet mee eens en vindt dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Hij is slechts liefhebber van een groene tuin, aldus de eigenaar.

Ietsjes minder groene tuin?

De rechter is het daar niet mee eens. De man moet zijn tuin zodanig onderhouden, dat geen afbreuk wordt gedaan aan de aard en het aanzien van het complex. Daarom moet hij de (overhangende) beplantingen snoeien. Ook het balkon van de bovenbuurvrouw moet vrij blijven van zijn planten. Daarnaast moet de klimop gedeeltelijk worden verwijderd. Namelijk tot 50 centimeter onder het raamkozijn van de bovenbuurvrouw. De pergola en het zonnescherm zijn volgens de rechter een ander verhaal. Deze staan in een privé gedeelte van de eigenaar, en vormen geen risico voor de andere eigenaren. Die mogen dus blijven.

Eigenaar moet boete aan VvE betalen

Wel moet de eigenaar boetes betalen omdat hij niet aan de sommatie van de VvE heeft voldaan. Die bedraagt €5.600,- voor de klimop, €4.630,- voor het blokkeren van de nooduitgang en €5.600,- voor het in gebruik geven van zijn appartement zonder gebruikersverklaring.

Lexys VvE Advocaat

Dit bericht is geplaatst op  maandag 13 december 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.