Zo herken je een hennepplantage in de VvE

Veel Verenigingen van Eigenaren (VvE ‘s) hebben er last van: een hennepplantage in de VvE. Meestal gaat het om huurders of onderhuurders en is de eigenaar zich van geen kwaad bewust. De risico’s van een hennepplantage in de VvE moeten niet onderschat worden. Niet alleen leidt een plantage in het gebouw tot brandgevaar en een risico op waterschade, maar ook tot hoge kosten door afgetapte stroom. Nederlandvve.nl zocht daarom uit hoe VvE’s erachter kunnen komen of er een hennepplantage in het pand aanwezig is.

Hennepteelt illegaal, maar big business

Hennepteelt is in Nederland illegaal. De opbrengsten zijn enorm, en daardoor is het big business. Wietteelt komt op grote schaal voor. Criminelen maken gebruik van panden die niet hun eigendom zijn. Ze gebruiken vaak een valse naam of een stroman om het huurcontract op hun naam te krijgen. Het gehuurde appartement gebruiken ze vervolgens om wiet te kweken: vaak op grote schaal. Voor een wietplantage is veel stroom nodig. De ruimte waar de plantjes groeien moet flink warm zijn, en er moeten constant zware afzuigers draaien. Om kosten te besparen en om niet in het oog te springen bij de energieleverancier, wordt de stroom vaak afgetapt.

Gevaar voor brand en waterschade

Door de hoge temperaturen en de illegaal – en vaak niet professioneel – afgetapte stroom, is er bij een wietplantage een fors brandgevaar. De criminelen breken bijvoorbeeld vloeren, wanden of plafonds open om bij de elektriciteitsleidingen te komen. Die tappen ze vervolgens af. En daarbij worden de geldende NEN-normen en veiligheidsvoorschriften dus meestal niet in acht genomen. Verder is er een groot risico op waterschade, veroorzaakt door een falend irrigatiesysteem.

VvE verzekering dekt niet altijd de schade

In geval van schade hebben VvE’s soms een dubbel probleem, namelijk met de verzekeringen van de VvE. Want die kan, afhankelijk van de polisvoorwaarden, dekking weigeren als de schade is veroorzaakt door of bij illegale activiteiten. Dat blijkt uit een interview dat De Dagelijkse Standaard had met Centraal Beheer. En daarvan is evident sprake als er sprake is van een wietkwekerij in de VvE. Daarom doet het bestuur van de VvE er verstandig aan om te checken of er een zogenaamde appartementenclausule in de polis zit: op grond daarvan moet de verzekeraar uitkeren, ook als de dekking wordt veroorzaakt door één nalatige eigenaar of gebruiker.

Hennepplantage in de VvE herkennen

Veel beter is het natuurlijk om de schade voor te zijn en een hennepplantage tijdig op te merken. Als er twijfel is, dan kan contact opgenomen worden met de politie (op telefoonnummer 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000). Wees er bovendien scherp op als de eigenaar of huurder op vreemde tijden verhuist, nauwelijks aanwezig is en de woning verlaten lijkt, of als de ramen zijn afgedekt. Andere signalen zijn warme muren en deuren (24 uur per dag), warme vloeren in het bovengelegen appartement of de zolder, beslagen ramen of een vreemde/doordringende geur.

Toezicht houden op huurders

Daarnaast kan de VvE ook toezicht houden op de gebruikers van het appartement. De VvE kan (onder)verhuur niet verbieden, maar ze kan toch een rol spelen in het voorkomen van hennepteelt. De VvE is namelijk bevoegd om de huurder te identificeren, en de verhuurder is verplicht om een gebruikersverklaring te laten tekenen. En als de (onder)huurder geïdentificeerd is, is de kans op criminele activiteiten veel kleiner: de pakkans neemt dan namelijk toe. De VvE doet er dus verstandig aan om ervoor te zorgen dat de gebruikersverklaring altijd wordt ondertekend.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 20 februari 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.