Hondenverbod in huishoudelijk reglement VvE toegestaan?

Een regelmatig terugkerende vraag op het VvE-forum en de vraagbaak is of een vereniging van eigenaren (VvE) het houden van huisdieren kan verbieden. In een recente zaak moest de kantonrechter in Tilburg een soortgelijke vraag beantwoorden, namelijk of een hondenverbod in het huishoudelijk reglement van de VvE was toegestaan of niet. Nederlandvve.nl bespreekt de uitspraak.

UPDATE: de uitspraak die in onderstaand artikel wordt behandeld is inmiddels achterhaald door een uitspraak van het gerechtshof. In onder deze link (klik hier) lees je een beschouwing van alle rechtspraak over een huisdierenverbod in het huishoudelijk reglement van een VvE. Conclusie is dat een hondenverbod in principe niet is toegestaan, tenzij de splitsingsakte daar expliciet de mogelijkheid toe biedt.

VvE verbiedt honden in het gebouw

De VvE in kwestie heeft te kampen met veel overlast van honden. In een eind 2017 gehouden ledenvergadering, wordt daarom besloten tot het aanpassen van het huishoudelijk reglement. Het gevolg van die aanpassing is dat het houden van honden in het complex geheel verboden wordt. Niet alleen mogen er geen honden in het complex wonen, ook honden van bezoekers zijn niet meer toegestaan. Eén eigenaar kan zich niet met dat besluit verenigen, en vraagt de kantonrechter daarom om het te vernietigen.

Belang van de VvE bij hondenverbod: beschermen woon- en leefklimaat

De rechter geeft aan dat het besluit vernietigd kan worden als de vergadering niet in redelijkheid tot het besluit heeft kunnen komen. Hij moet daarom de bij het besluit betrokken belangen afwegen. De VvE heeft als belang het woon- en leefklimaat van de leden te beschermen. Daarbij geldt dat het merendeel van de leden geen prijs stelt op de aanwezigheid van honden in verband met de door honden veroorzaakte hinder. Die hinder bestaat uit stank- en geluidsoverlast en mogelijke bevuiling. De kantonrechter vond het daarbij van belang dat er maar één ingang was voor het complex die leidt naar alle (meer dan 50) appartementen.

Rechter: hondenverbod in huishoudelijk reglement toegestaan

De rechter vindt dat de belangen van de VvE zwaarder wegen dan die van de verzoeker. Zijn belang bestaat er – kort gezegd – in dat zijn vriendin met haar hond nog op bezoek kan blijven komen. Het hondenverbod staat haar bezoek echter niet in de weg, aldus de rechter. Alleen mag ze dan haar hond niet meenemen. Daar komt bij dat het zoeken naar oplossingen voor de opvang van een hond inherent is aan het zijn van hondenbezitter. De rechter komt daarom tot de conclusie dat het hondenverbod in het huishoudelijk reglement van de VvE is toegestaan en wijst het verzoek af. Het besluit waarbij het hondenverbod is ingesteld, blijft dus in stand.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 27 augustus 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

9 reacties over “Hondenverbod in huishoudelijk reglement VvE toegestaan?

  1. I. schreef:

    Een hondje van bijna 12 jaar, wat heel veel liefde en steun geeft aan zijn baasje, blijft gewoon hier in huis. De hond woont hier nu al een jaar of 9, bovendien zijn hier wel meer honden in het gebouw, zelfs iemand met 3 hondjes. Wat geeft iemand het recht om ineens honden te gaan verbieden in het complex? Iemand die waarschijnlijk niet echt dol op honden is. Maar zo werkt dat niet, er zal een enorme hetze komen tegen de VvE als dit doorgezet wordt. Als ons hondje er niet meer is – en dat zal geen jaren meer duren – dan nemen wij geen nieuwe meer, omdat we dan weer gebonden zouden zijn. Maar niet omdat een of ander instituut dat wil gaan verbieden.

  2. Piet schreef:

    Hoe zit met een kat die alleen in het betreffende appartement blijft. Het is een kostbaar beestje en de eigenaar is bang dat ie wegloopt. Maar ze is er wel heel erg aan gehecht en wil het beestje meenemen naar een nieuw appartementen complex (koop) alleen in het reglement van die VVE staat “Huisdieren als honden en katten zijn verboden in ons gebouw” Ook in haar huidige appartement heeft ze die kat al 5 jaar binnen. Niemand heeft er last van dus wat is het belang van de VVE

  3. Jan schreef:

    Graag zie ik een algeheel verbod op honden en roken in appartementen. Het is niet meer van deze tijd en voegt niets positiefs toe. Het enige wat doet is andere mensen tot last zijn van stank, hinder en overlast.

  4. Frits schreef:

    Jan, je schrijft net jou hele bestaan, je bent anderen tot last, je stinkt en je voeht niets positiefs toe. Moeten we jou nou ook gaan verbieden? Wellicht is er nog iemand, als we heel goed zoeken, die een zier om je geeft dus dat kunnen we toch niet maken?

    Frits

  5. G.Keesmaat schreef:

    Je moet je ook wassen Jan, dat scheelt een hoop stank !!

  6. Kevinsky schreef:

    Dat je als hondeneigenaar wel eens opvang moet zoeken voor een hond en dat daarom een een verbod op dat beest in een woningscomplex, waar je misschien wel dagelijks komt, terecht is vind ik wel heel kort door de bocht geredeneerd van die rechter en ik vraag me sterk af of dat standhoud als je het écht op de spits zou drijven.
    Zeker als die hond daar al komt of zelfs woont ver voordat die nieuwe debiele regel bedacht is door de VVE.

    Een vakantiepension regelen elke keer als je je vriend wil bezoeken lijkt me buitengewoon belastend voor de hond eigenaar en de hond zelf, en de relatie van de appartement eigenaar in zo’n complex met diens hond houdende vriendin of overige familieleden die praktisch gezien dus gewoon niet meer op bezoek mogen komen zal er ook niet op verbeteren.
    En hoe zit het met de verkoopwaarde van je woning met zo’n maf voorbehoud? Helft van het land heeft dieren man.

    En dat alles in acht nemende kijkende naar de overlast die er gegenereerd wordt heb je het volgens mij helemaal nergens over.
    Ik heb een tien jaar lang in een portiek gewoond waar bijna iedereen een hond had en dat had ik niet eens door.

  7. Kevinsky schreef:

    Er is recentelijk (9 mei 2019) overigens nog een uitspraak geweest in hoger beroep waarbij dit besluit van de VVE nietig is verklaard omdat de splitsingsakte moet voorzien in zo’n verbod.

    Zie:
    https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2019:1722

  8. Karin schreef:

    Deze info is inmiddels achterhaald, rechtbank in Den Bosch zei het volgende
    De conclusie van het hof is dat een verbod tot het houden van honden en katten (dan wel huisdieren in algemene zin) uitsluitend op de voet van artikel 5:112 lid 4 BW in het splitsingsreglement kan worden opgenomen en niet eerst in het huishoudelijk reglement.

  9. Hendrik schreef:

    En het volgende in het kader van overlast binnen een vve, is dat we dan ook maar gezinsuitbreiding gaan verbieden.
    Baby’s zijn tenslotte ook een overlast verzorgende categorie.
    Ze stinken en maken veel lawaai met hun gehuil.

    Moeten wij echt deze kant op?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.