Huurkorting door nalatige VvE

Verhuurders van woningen moeten er verplicht voor zorgen dat het gehuurde geen gebreken heeft. Dat geldt al helemaal als er gezondheidsrisico’s optreden door de gebreken. Daarom moeten verhuurders er bijvoorbeeld voor zorgen dat als er nog oude loden waterleidingen aanwezig zijn, dat die worden vervangen. Maar als de verhuurde woning onderdeel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren (VvE), dan kan de verhuurder in een spagaat terecht komen. De verhuurder is dan afhankelijk van de VvE bij het vervangen van de leidingen. Maar wat als de VvE niet meewerkt? Nederlandvve.nl legt uit wat dan de gevolgen zijn.

VvE weigert vervanging loden leidingen

Begin januari diende er een zaak bij de kantonrechter in Amsterdam, waarin twee huurders de verhuurder hadden gedagvaard omdat het loodgehalte in het water te hoog was. Ze eisten in die procedure huurkorting en een veroordeling van de verhuurder om de loden leidingen te vervangen. De verhuurder verschuilt zich achter de VvE. De verhuurder zei dat zij niet zonder toestemming van de VvE de leidingen mocht vervangen.

Huurkorting in verband met loden leidingen

De rechter ging niet mee in dat verweer. Het is de verantwoordelijkheid van de verhuurder om te zorgen voor een appartement onder gebreken. Daarom wijst de rechter de gevorderde huurkorting (van 60%) toe. Maar omdat het inderdaad de VvE is die de leidingen moet vervangen, werd de vordering om de verhuurder tot vervanging te veroordelen afgewezen. De rechter overwoog wel dat de huurkorting waarschijnlijk wel voldoende prikkel zou geven, om de VvE tot vervanging van de leidingen te bewegen.

Wat kan de verhuurder tegen de VvE doen?

De verhuurder kan binnen de VvE een besluit proberen af te dwingen om de leidingen te vervangen. Als dat besluit wordt weggestemd, dan kan de verhuurder aan de rechter vernietiging van het VvE-besluit vragen en een vervangende machtiging. Met die vervangende machtiging kan de verhuurder vervolgens zelf de leidingen vervangen, op kosten van de VvE.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 2 februari 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.