Huurkorting van 60% totdat VvE loden waterleidingen vervangt

Voor de tweede keer dit jaar verlaagt de rechtbank de huur die betaald moet worden omdat er sprake is van een te hoog loodgehalte in het drinkwater. Het bijzondere aan de zaak is dat de huurders niet van de gebouweigenaar huren. Hun appartement maakt namelijk onderdeel uit van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Het is dus de VvE die de loden waterleidingen moet vervangen en niet de verhuurder. Toch komt het gebrek voor rekening van de verhuurder en krijgen de huurders huurkorting. Advocaat VvE en vastgoedrecht Robert van Ewijk bespreekt het recente vonnis.

Lexys VvE Advocaat

Loden waterleidingen verboden

Het gebruik van loden waterleidingen bij nieuwbouw is al sinds 1960 verboden. Bovendien adviseert de gezondheidsraad om loden leidingen ook te vervangen in bestaande bouw. Als dat niet gebeurt, dan kan dat een te hoog loodgehalte in het drinkwater tot gevolg hebben. En dat kan gezondheidsrisico’s opleveren. Vooral voor kinderen en zwangere vrouwen. Als het gaat om een gebouw dat is gesplitst in appartementsrechten, dan is de VvE ervoor verantwoordelijk om gemeenschappelijke leidingen die nog van lood zijn te vervangen. De eigenaren besluiten samen in de VvE vergadering wanneer, hoe en door wie dat moet worden gedaan.

Huurprijsvermindering bij te hoog loodgehalte

In het huurrecht is bepaald dat een te hoog loodgehalte een gebrek is. Het gevolg is dat een huurder aanspraak kan maken op huurprijsvermindering (ook wel huurkorting genoemd) als het loodgehalte boven de normen komt. Dat is ook het geval als de huurwoning onderdeel uitmaakt van een VvE. Dat de verhuurder niet zelf kan besluiten tot vervanging, maakt dan niet uit. De verhuurder mag zich niet achter de VvE verschuilen. Daarom heeft de rechtbank Amsterdam recent huurkortingen tot wel 60% toegekend aan een groep huurders. Die huurkorting blijft gelden totdat het loodgehalte weer binnen de normen valt. Daarvoor is waarschijnlijk vereist dat de leidingen worden vervangen.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 17 november 2021.

Reacties


Discussiƫren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiƫren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • Gespecialiseerde VvE-advocaat nodig?

    Neem dan contact op met Yur.

    Klik hier!