Illegale kamerverhuur aan toeristen neemt toe

RTL Nieuws berichtte zojuist over een toename van kamerverhuur aan toeristen en het fenomeen Social Travelling. Via wereldwijd in populariteit winnende websites als AirBnB bieden appartementseigenaren in grote steden hun gehele appartement of een deel daarvan aan toeristen te huur aan. Dit meestal zonder vergunning van de gemeente hetgeen grote overlast tot gevolg heeft.

Boete

Vandaag werd ook bekend dat de eigenaar van zes appartementen aan de Keizersgracht in Amsterdam een recordboete opgelegd heeft gekregen van € 144.000,– omdat hij zijn appartementen zonder vergunning verhuurde aan toeristen. Wethouder Van Ossel geeft aan dat brandveiligheid en overlast de belangrijkste redenen zijn om te handhaven en de illegale verhuur tegen te gaan. Ook partijen als Wijksteunpunt Wonen (WSWonen) in Amsterdam houden ongewenst huurgedrag sterk in de gaten. WSWonen heeft daartoe onder meer het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag in het leven geroepen waar belanghebbenden (bijvoorbeeld omwonenden of directe buren) terecht kunnen om een melding te doen.

Verenigingen van Eigenaars (VvE’s)

Waar vaak aan voorbij gegaan wordt bij berichten over illegale verhuur van appartementen, is de rol die de Vereniging van Eigenaars speelt in de kwestie. Vaak beroept een ‘legale’ verhuurder zich richting de VvE op een vergunning van de gemeente, of – andersom – de illegale verhuurder beroept zich richting de gemeente op toestemming van de VvE. Om een kamer of een appartement te kunnen verhuren aan toeristen, is echter zowel toestemming van de gemeente als toestemming van de VvE vereist (tenzij de VvE-reglementen anders bepalen).

Om die reden heeft de rechter onlangs in een Amsterdamse zaak bepaald dat de verhuur van een appartement niet toegestaan was en de appartementseigenaar de verhuur aan toeristen moest staken. De vraag of de gemeente een vergunning heeft verleent, doet dan niet ter zake. Het aantal klachten en vragen dat wij via de vraagbaak over het onderwerp binnenkrijgen neemt het laatste half jaar ook flink toe. Daarnaast horen we steeds vaker over nieuwe procedures die opgestart worden bij de rechtbank en vaak in het voordeel van de VvE beslist worden. VvE-advocaat Thomas van Vugt heeft over een van de rechterlijke uitspraken een interessant artikel geschreven, dat u hier kunt vinden.

Kern van de boodschap is dat verhuur van een appartement aan toeristen, zelfs als er door de gemeente een vergunning is verleend, zeker niet altijd mag.

Externe links

– Bekijk hier het item op RTL-Nieuws over illegale kamerverhuur
– Lees hier het bericht over de recordboete op Dichtbij.nl

Gerelateerd

– TIP: Rechter staat gebruik appartement als bordeel toe (Artikel, 27 november 2013)

– Hof Amsterdam: Gebruik als B&B in strijd met woonbestemming (15 oktober 2013)

Informatie over verhuur en de VvE (VvE-informatie)

– TIP: Short stay verhuur van appartement verboden (23 maart 2013)

Jurisprudentie

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 24 mei 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Illegale kamerverhuur aan toeristen neemt toe

  1. rob jägel schreef:

    wat nu als het bestuur van een vve naleving van regels tav short stay verhuur heeft laten versloffen en eigenaren het bestuur er nu op wijzen waarna zij aangeven “is erin geslopen, niets meer aan te doen”. kan dit en wat is het individuele recht van een bewoner/eigenaar deze misstand aan te pakken?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.