Incasso servicekosten na overlijden VvE-lid een probleem?

Veel Verenigingen van Eigenaars (VvE ’s) worden ermee geconfronteerd: niet betaalde servicekosten wanneer een appartementseigenaar overlijdt. Het is dan vaak lastig om die te incasseren. Niet alleen omdat het ingewikkeld kan zijn om te achterhalen wie voor de betalingen verantwoordelijk is, maar ook omdat de verantwoordelijken zich vaak niet tot betaling verplicht voelen. Advocaat VvE-recht Robert van Ewijk legt uit wat in die situaties kan worden gedaan.

Door: Robert van Ewijk | voorheen werkzaam bij AMS Advocaten, nu als advocaat en partner werkzaam bij Lexys Advocaten.

Lexys VvE Advocaat

Zijn er erfgenamen die de servicekosten kunnen betalen?

De eerste stap is om te achterhalen of er erfgenamen zijn. Meestal zijn die er wel (alleen in uitzonderingsgevallen niet), maar ze zijn vaak lastig te vinden. Vervolgens is de vraag hoe de erfgenamen de nalatenschap hebben aanvaard, namelijk ‘zuiver’ of ‘beneficiair’ (onder het voorrecht van boedelbeschrijving).

Bepalen wie de schuldenaar van de ledenbijdragen is

De ledenbijdragen zijn een schuld van de nalatenschap. Als de erfgenamen beneficiair hebben aanvaard, moeten ze de nalatenschap vereffenen en de ledenbijdragen uit de opbrengsten van de nalatenschap voldoen. Als de erfgenamen zuiver aanvaard hebben, dan kan de VvE niet alleen verhaal nemen op de ‘boedel’ van de nalatenschap, maar ook op het privé vermogen van de erfgenamen: door de zuivere aanvaarding zijn die namelijk ook schuldenaar geworden. Dat laatste is bij beneficiaire aanvaarding niet het geval.

VvE incasso: erfgenamen dagvaarden

De vraag wie in welke hoedanigheid moet worden gedagvaard, moet ook beantwoord worden aan de hand van de vraag of er beneficiair of zuiver aanvaard is. Als er niet goed gedagvaard wordt, dan zal de rechter de vordering afwijzen. De VvE staat dan nog altijd met lege handen, maar heeft dan al wel kosten gemaakt. Het incasseren van ledenbijdragen is dus geen sinecure. Neem daarom contact op met een advocaat gespecialiseerd in VvE recht voor hulp of advies als een appartementseigenaar is overleden en de bijdragen niet worden betaald.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 27 februari 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.