Inzage administratie VvE: zo zit het!

Alle leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) hebben recht op inzage in de administratie van het gebouw. Zij mogen dus weten wat er met het geld gebeurt. Daarnaast kunnen ze om inlichtingen vragen. Dat staat in alle modelreglementen, behalve in modelreglement 2006. Waarom de bepaling in dat model ontbreekt, is niet duidelijk. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het precies zit met het recht op inzage in de administratie van de VvE.

Video: recht op inzage administratie VvE

Hoe ver strekt het inzagerecht in de VvE administratie?

Een veel gestelde vraag is hoe ver het inzagerecht nu precies strekt. Veelal wordt aangenomen dat een inzagerecht géén recht geeft op het krijgen van afschriften van stukken. Maar dat is niet helemaal zuiver. Het uitgangspunt is inderdaad inzage, dus niet afgifte. Daarover oordeelde het gerechtshof Amsterdam in 2014 en de rechtbank Noord-Holland in 2017. In die laatste uitspraak zei de rechtbank dat het voldoende is als de VvE toegang geeft tot een digitale omgeving waarin de betreffende stukken kunnen worden ingezien. In Modelreglement 2017 is dat overigens expliciet vastgelegd.

Soms moet VvE toch stukken afgeven

Maar, dat betekent nog niet dat de VvE dus altijd kan volstaan met het geven van inzage. In sommige gevallen moeten namelijk toch stukken worden afgegeven. Zo moet het bestuur een lijst met namen van de leden afgeven als een lid een verzoekschriftprocedure tegen de VvE start. Dat geldt ook als een lid samen met andere stemgerechtigden een VvE vergadering bijeen wil roepen.

VvE lid mag hulp vragen bij inzage administratie

Een andere bijzonderheid is dat een VvE lid – als hij inzage krijgt – niet alleen hoeft te komen. De rechtbank Den Haag heeft namelijk bepaald dat hij zich daarbij mag laten vergezellen door een advocaat, accountant of andere deskundige. Dat geldt zeker als de eigenaar zelf niet over voldoende expertise beschikt om de stukken goed te kunnen doorgronden.

Waarin mag VvE-lid inzage hebben?

Maar waarin heeft de eigenaar nu precies inzage. Behalve in modelreglement 2017, is niet concreet bepaald waarin de eigenaar nu precies inzage heeft. Het begrip administratie is namelijk breed. In de rechtspraak is bepaald dat onder de administratie waar leden inzage in mogen hebben, in elk geval ook de opgevraagde onderhoudsoffertes vallen. Daarentegen is ook bepaald dat het inzagerecht niet alomvattend is. Het bestuur hoeft geen stukken te verstrekken als dat het effectief bestuur van de VvE belemmert. In bepaalde kwesties kan het bestuur daarom volstaan met het geven van inzage in de beknopte zakelijke inhoud van de informatie.

Weigert VvE inzage in administratie?

Als de VvE weigert om inzage te geven in de administratie, dan kan er een procedure gestart worden. In spoedeisende gevallen een kort geding. Laat je daarover adviseren door een jurist of advocaat VvE recht.

Wil je geen enkele video van Nederlandvve.nl missen? Klik dan hier om je gratis te abonneren.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 14 december 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Een reactie over “Inzage administratie VvE: zo zit het!

  1. Dick schreef:

    Mag een overzicht van uitgaande betalingen ook door een lid worden ingezien? Het gaat dat aan wie hoeveel is betaald. En dat incl. onderliggende facturen en declaraties.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.