Minister Spies ziet mogelijkheid tot koppelen NHG met functioneren VvE

Minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onderzoekt de mogelijkheden om de Nationale Hypotheekgarantie (NHG)  te koppelen aan het functioneren van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Gevolg hiervan kan zijn dat een koper van een appartement geen NHG zal krijgen als er sprake is van achterstallig onderhoud of een slapende VvE.

Nederlandvve.nl schreef al eerder over terughoudendheid van banken bij het verstrekken van een hypotheek indien er sprake is van een slapende VvE. Indien minister Spies na haar onderzoek tot de conclusie komt dat het wenselijk is de Nationale Hypotheekgarantie te koppelen aan het functioneren van de VvE, zal dit grote gevolgen hebben voor verkopers van appartementen die onderdeel zijn van een niet-actieve VvE.

Hoewel deze gevolgen voor verkopers uiterst vervelend kunnen zijn, is Nederlandvve.nl van mening dat de maatregelen absoluut gewenst zijn. Allereerst houdt het onderpand van de hypotheek meer zijn waarde (hetgeen de gezondheid van de nog immer kwakkelende banken ten goede zal komen) en tevens hoeven de kopers minder te vrezen dat zij voor hoge en onverwachte kosten komen te staan wanneer de VvE een voldoende groot reservefonds in stand houdt.

Robert van Ewijk, een van de oprichters van Nederlandvve.nl legt uit: “Wij zijn inmiddels een heel eind gekomen met het adviseren van kopers om een goed onderzoek te doen naar het functioneren van de VvE alvorens tot aankoop over te gaan. De checklijst appartement kopen op onze website wordt inmiddels door verschillende makelaars door het gehele land gebruikt om het functioneren van de VvE te beoordelen. Wij verwachten dat de door Spies voorgenomen maatregelen zullen leiden tot een groter bewustzijn bij zowel nieuwe als bestaande appartementseigenaren.”

De minister streeft ernaar de Tweede Kamer tegen het einde van dit jaar te informeren over de uitkomsten van het onderzoek naar de vraag of de koppeling gewenst is.

Gerelateerd:
Checklist appartement kopen (Handleiding)
Geen hypotheek bij slapende VvE (Artikel)
Alles over het activeren van een slapende VvE

Dit bericht is geplaatst op  maandag 16 juli 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.