LED-verlichting kopen met je VvE? Lees dan eerst dit!

Veel verenigingen van eigenaren (VvE ’s) kiezen er tegenwoordig voor om de bestaande lampen, bijvoorbeeld in de trappenhuizen, te vervangen door LED-verlichting. Dat gebeurt vaak om kosten en energie te besparen. LED-lampen zijn in aanschaf iets kostbaarder dan gewone (traditionele) verlichting, maar wel vele malen zuiniger in energieverbruik. Daarnaast heeft LED-verlichting een langere levensduur dan gewone lampen. Wil je meer weten over wat LED-lampen precies zijn? Lees dan het artikel daarover op Wikipedia.

Installeren van LED-verlichting in de VvE

Het installeren van LED-lampen betekent niet onmiddellijk een kostenbesparing. Er is namelijk wel een investering voor nodig en niet elke lamp is even geschikt voor elke ruimte. Daarom heeft Nederlandvve.nl 4 tips voor VvE’s die handig zijn om over te gaan op LED-verlichting.

Tips voor overstappen op LED

Allereerst is het van belang om te kijken naar de installatiekosten. Die worden vaak niet meegenomen in de berekeningen, maar horen wel bij de investering. Dit is dus van belang om een reële terugverdientijd te kunnen bepalen. Daarnaast moet gekeken worden of de KwH prijs die in de berekeningen van de lampenleverancier staat, wel overeenkomt met wat de VvE betaalt aan de energieleverancier. Check dit op de laatste factuur van de energiemaatschappij.

Levensduur van LED-lampen

De derde tip heeft te maken met de levensduur van LED-verlichting. Hoewel die langer is dan bij normale lampen, moet ook LED op een gegeven moment vervangen worden. Controleer of de VvE daar in de berekeningen ook rekening mee heeft gehouden. Soms wordt namelijk alleen gekeken naar de onderhoudskosten van de bestaande installatie, maar dat is dus niet genoeg.

Branduren van LED-verlichting

Tot slot is het aantal branduren van belang. Als de lampen niet altijd aan staan, dan moet er in de berekeningen met minder branduren gerekend worden. Vooral in trappenhuizen waarin wordt gewerkt met automatische in- en uitschakeling kan dit grote verschillen opleveren.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 21 april 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “LED-verlichting kopen met je VvE? Lees dan eerst dit!

  1. Prikkabel schreef:

    Erg nuttige links, hartelijk dank daarvoor. Het is zo dat de investering in led-verlichting aanzienlijk hoger is, maar deze lampjes gaan dan ook 15-30 jaar mee. Geen wonder dat de interesse in deze (tuin)verlichting sterk toeneemt.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • LED-verlichting kopen met korting?

    Binnenkort in de VvE-webshop!

    Klik hier