Vast in de lift door stroomstoring, wat dan?

Een groot deel van Noord-Holland en Flevoland werd onlangs getroffen door een grote stroomstoring. Brandweer en liftmonteurs hadden hun handen vol om opgesloten liftpassagiers te bevrijden. Dat resulteerde in lange wachttijden. Soms probeerden opgesloten passagiers zichzelf te bevrijden. Dat is heel gevaarlijk. Nederlandvve.nl interviewde Koos van Lindenberg, voorlichter bij het Liftinstituut.

Als je vast zit in de lift loop je geen enkel gevaar, legt Van Lindenberg uit: “Het is erg vervelend en soms ook beangstigend, maar een stilgevallen lift kan niet zomaar omlaag vallen. Ook frisse lucht is altijd gegarandeerd, evenals de mogelijkheid om alarm te slaan. Gevaarlijk wordt het pas als je jezelf probeert te bevrijden of als een onvoldoende deskundig persoon dat probeert.”

Zowel nationaal als internationaal komt er steeds meer aandacht voor de veiligheid van liften bij stroomstoringen. Wie heeft er niet gehoord of gelezen over iemand die heel lang in een lift opgesloten zat

Doe-het-zelf-bevrijding

Koos van Lindenberg van het Liftinstituut kent de verhalen ook allemaal: “Enkele jaren geleden nog raakte een man zwaar gewond bij een ‘doe-het-zelf’-bevrijding, nadat hij met enkele vrienden opgesloten raakte in de lift en het wachten hen te lang duurde. Met veel moeite werd de kooideur geforceerd en geopend en vervolgens de schachtdeur. Door de spleet van circa 30 cm die daardoor ontstond, liet de betreffende man zich ruggelings uit de liftkooi zakken. Hij ‘landde’ daarbij op de verdiepingsvloer, maar viel achterover in de liftschacht en raakte zwaar gewond. Ook is een geval bekend van iemand die de kooideur opende en door de ontstane sleet in de schacht klom, daar omlaag viel en ernstig gewond raakte.”

Het bevrijden van opgesloten passagiers moet echt voorbehouden blijven aan daartoe bevoegde en opgeleide personen. Dit zijn niet alleen meer liftmonteurs of de brandweer. “In toenemende mate laten bedrijven, zorginstellingen en ook VvE’s mensen door het Liftinstituut opleiden om opgesloten liftpassagiers te bevrijden. Het grote voordeel is dat dan veilig en heel snel gehandeld kan worden”, aldus Van Lindenberg.

Opleiding en training

LiftAcademy is opleider voor iedereen die met of bij liften, roltrappen, gevelinstallaties en hoogwerkers werkt. Als onderdeel van het Liftinstituut is de kwaliteit van de trainingen en de deskundigheid van de trainers altijd geborgd. Er zijn niet alleen opleidingen als open en ‘in company’ – trainingen, maar er worden ook e-learning-pakketten aangeboden. Medewerkers leren de theorie op een moment dat het hen uitkomt, en hoeven alleen tijd vrij te houden voor de praktijktraining.

Wat is de juiste handelwijze bij liftopsluitingen?

In de praktijk komt het er vaak op neer dat òf de liftleverancier òf de brandweer wordt ingeschakeld om personen te bevrijden. Een noodzaak is dit echter niet. Ook anderen kunnen door de VvE bevoegd worden verklaard handelend op te treden in geval van opsluiting. We kunnen hierbij denken aan de aanwezige huismeester of andere capabele personen. Het is raadzaam om als eigenaar iemand bevoegd te verklaren die terzake kundig is. Vandaar dat het opleiden van deze personen een vereiste is. Inclusief herhalingstraining om de twee jaar. Dit voorkomt dat een mogelijke bevrijder na jaren van het niet in praktijk brengen van de eerder opgedane kennis niet meer weet wat te doen. En dat is gevaarlijk. Het Liftinstituut heeft een aantal cursussen ontwikkeld op dit gebied ten behoeve van o.a. leden VvE’s. Meer informatie daarover treft u hier.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 28 juli 2015.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Vast in de lift door stroomstoring, wat dan?

  1. Henk Roovers schreef:

    “Als je vast zit in de lift loop je geen enkel gevaar, legt Van Lindenberg uit: “Het is erg vervelend en soms ook beangstigend, maar een stilgevallen lift kan niet zomaar omlaag vallen. Ook frisse lucht is altijd gegarandeerd, evenals de mogelijkheid om alarm te slaan.”
    Deze uitspraak ging afgelopen jaarwisseling niet op(1-1-2020)
    Door brand viel de lift uit. De lift vulde zich met rook en de slachtoffers hadden geen enkele kans om te ontsnappen. Feitelijk zouden liften moeten zijn voorzien van een zgn UPS, die de lift bij de eerstvolgende of dichtst bijzijnde liftdeur brengt en deze zelfstandig opent.

  2. J.D. van der Krans schreef:

    Svp interesse in cursus bevrijding uit lift bij storing

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.