Mediation: de belangrijkste voordelen op een rijtje

Een conflict met de buren of in je VvE, het kan iedereen overkomen. Niemand zit op een geschil te wachten, maar wat doe je als er toch een geschil ontstaat? En wat als je er samen niet meer uit kunt komen? Vaak wordt dan de stap naar de rechter gezet, terwijl mediation meestal een veel betere en snellere oplossing biedt. Maar waarom zou je mediation kiezen? Wat zijn de voordelen van mediation?

Mediation: een win-win voor alle partijen

Wanneer het niet meer mogelijk is om het geschil samen op te lossen, is het inschakelen van een externe partij, een mediator, een goede oplossing. Mediation richt zich vooral op het zoeken naar een oplossing, die tegemoetkomt aan de belangen van alle deelnemende partijen. Daarom is het bij mediation wel belangrijk dat beide partijen bereid zijn om te onderhandelen. Ook is het van belang voor het slagen van mediation dat er daadwerkelijk ruimte is voor onderhandeling.

Als buitenstaander kijkt de mediator objectief en belangeloos naar het conflict, waardoor een mediator dit proces goed kan begeleiden. Tijdens mediation krijgen alle partijen de gelegenheid om alles uit te spreken en de zaken goed uit te praten. Daarna gaan de partijen samen op zoek naar een oplossing, waarin elke partij zich kan vinden. Zo zorgt mediation voor een win-winsituatie voor alle partijen.
Dit is niet het geval wanneer je een conflict via rechtspraak gaat oplossen. Wanneer je voor rechtspraak kiest om een conflict op te lossen, dan is de oplossing – het vonnis – maar in het belang van één van beide partijen. De vordering van de eisende partij wordt toe- of afgewezen en één van de partijen wordt dan altijd in het gelijk of ongelijk gesteld. Bij conflictoplossing door de rechter is er altijd een winnende én een verliezende partij en is er van win-win geen sprake. Dus heb je geen win-win situatie, maar een win-lose situatie.

Gericht op de toekomst

Een andere reden om voor mediation te kiezen is dat mediation vooral gericht is op de toekomst. Mediation houdt zich bezig met vragen als: hoe willen de deelnemers het verleden achter zich laten en hoe willen zij in de toekomst gaan samenwerken? Wat gaat er al goed? Hoe voorkomen we dat de ‘fouten’ die in het verleden zijn gemaakt in de toekomst niet meer worden gemaakt? Welke afspraken maken we met elkaar over hoe we voortaan met onvrede omgaan?

Bij mediation wordt het verleden niet genegeerd, maar wordt het gebruikt om er lessen van te leren. Die lessen worden vervolgens ingezet voor de toekomstige samenwerking. Ook hierin is het verschil met rechtspraak groot. Bij rechtspraak is het de rechter die de beslissing neemt. Deze beslissing neemt hij of zij op basis van feiten die in het verleden hebben plaatsgevonden. Hoe de partijen verder in de toekomst met elkaar omgaan, dat ligt bij de partijen zelf.

Bij mediation houd je de touwtjes zelf in handen

Eén van de kenmerken van mediation is dat je zelf de regie hebt en houdt over het hele proces. Van conflict naar oplossing. Je houdt zelf de touwtjes in handen en je laat de beslissing over het conflict niet aan rechter of arbiter over. Hierdoor zijn de deelnemers aan een mediationtraject erg betrokken en gemotiveerd om er alles aan te doen om tot een goede oplossing te komen.

Mediation biedt een snelle en betaalbare oplossing

Een conflict op zich is al vervelend genoeg. Als je dan zover bent dat je graag een oplossing wilt zoeken dan is het belangrijk dat dit op korte termijn kan en vlot gebeurt. Een mediation wordt een vaak binnen enkele maanden, weken of zelfs uren afgerond. Afhankelijk van het conflict en hoe de samenwerking tussen de partijen verloopt. Zo’n snelle afwikkeling is via de rechtspraak vaak niet mogelijk.
Doordat mediation een snelle oplossing biedt, is mediation in veel gevallen erg betaalbaar. Leg je een conflict voor aan een rechter of arbiter dan betaal je de kosten van de procedure. Daarnaast ben je ook vaak veel geld kwijt aan juridische bijstand. Zeker als er ook nog getuigen gehoord moeten worden of deskundigen worden ingeschakeld. Bij mediation betalen deelnemers gezamenlijk de kosten van de mediation.
Als je op grond van deze voorgaande redenen nog niet overtuigd bent om bij een geschil voor mediation te kiezen, dan ga ik graag het gesprek met je aan welke voordelen mediation jou kan bieden.

Fuse Mediation Margreet Malda

Ik ben Margreet Malda (Fuse Mediation) MfN-registermediator & jurist. Mensen écht helpen in een conflictsituatie dat is waar ik voor ga. Door mijn jarenlange ervaring als procesjurist in VvE-zaken ben ik goed op de hoogte van de belangen die er spelen binnen een VvE én weet ik welke winst in financieel opzicht te behalen is met mediation in vergelijking met de gang naar de rechter.

Wilt u/uw bedrijf graag meer weten over mediation in het algemeen of wilt u weten wat mediation zou kunnen betekenen in uw bedrijf, ik vertel er graag over. Meer informatie vindt u op mijn website www.fusemediation.nl.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 5 april 2022.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.