Nationaal Energiebespaarfonds niet voor VvE’s

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) maakte gisteren bekend dat het een energiebespaarfonds zal oprichten om leningen te verstrekken voor energiebesparende maatregelen aan woningen. De Staat stort 75 miljoen euro in het fonds, de Rabobank 175 miljoen en ASN Bank nog eens 50 miljoen. De totale omvang van het fonds komt daarmee op 300 miljoen euro.

Goedkope leningen voor woningeigenaren

Het doel van het fonds is om aan woningeigenaren goedkope leningen te verstrekken waarmee zij energiebesparende maatregelen kunnen nemen. Eigenaren kunnen bedragen variërend van €2.500 tot €25.000 lenen tegen lage rentes tussen de 3 en 3,5%. De looptijd van de leningen zal 7 tot 10 jaar zijn. Minister Blok meldt dat de leningen kunnen worden benut voor maatregelen als dak-, gevel- en vloerisolatie, hoog rendement (HR++) beglazing, energiezuinige kozijnen, deuren en gevelpanelen, warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen, installaties voor warmteterugwinning, gelijkstroompompen, gelijkstroomventilatoren, vraaggestuurde ventilatie, HR-e ketels, (micro) warmtekrachtkoppelingen, en hoog rendementsketels.

Niet voor VvE’s, wel voor appartementseigenaars

Meer dan 15% van de koopwoningen in Nederland is onderdeel van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Het lijkt er vooralsnog op dat VvE’s geen gebruik kunnen maken van een lening uit het energiebespaarfonds: de kamerbrief spreekt namelijk over “eigenaar-bewoners.” We hebben het ministerie zojuist benaderd met deze vraag en met de vraag of met VvE’s rekening gehouden zal worden in het nog op te maken Investeringsreglement. Als VvE’s toch gebruik kunnen gaan maken van leningen uit het fonds, zal goed gelet moeten worden op de bijzondere besluitvorming voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

In ieder geval kunnen individuele appartementseigenaren wel gebruik maken van het fonds als ze maatregelen willen nemen die alleen betrekking hebben op hun eigen appartement. Lenen voor het plaatsen van bijvoorbeeld een HR-e ketel of HR++ beglazing – indien de ramen en kozijnen niet gemeenschappelijk zijn – moet mogelijk zijn. Appartementseigenaren kunnen in de akte van splitsing nalezen of ze te maken hebben met gemeenschappelijke zaken.

Verschillende initiatieven

De laatste tijd worden verschillende initiatieven genomen om geld te lenen aan woningeigenaren en VvE’s voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo berichtte dagblad Cobouw in september over een succesvol project van de Rabobank Amersfoort met garantstelling van de provincie Utrecht. Daarnaast publiceerde onderzoeksbureau Platform31 eerder dit jaar een onderzoek over de risico’s verbonden aan het lenen van geld aan VvE’s. Bij de opzet en conclusies van dit onderzoek plaatsen wij overigens onze vraagtekens.

Externe links

Lees meer over het energiebespaarfonds op de site van het ministerie van BZK. Op die site kunt u onder andere de kamerbrief en de concept akte van oprichting inzien.

Gerelateerd

Één op de vijf huishoudens heeft zorgen over energierekening (Nieuws, oktober 2013)

TIP: Vereiste meerderheid in VvE bij energiebesparende maatregelen (VvE Informatie)

Energiebesparing door de VvE en besluitvorming (Nieuws, oktober 2013)

VvE lening is niet de oplossing (Nieuws, juli 2013)

Alles over VvE leningen voor noodzakelijk onderhoud (VvE Informatie)

TIP: Stappenplan plaatsen zonnepanelen bij VvE’s (VvE Handleiding)

Dit bericht is geplaatst op  zondag 20 oktober 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Nationaal Energiebespaarfonds niet voor VvE’s

 1. Kees Oomen schreef:

  Het Nationaal Energiebespaarfonds is nog niet af….. Er komt een tweede deel en VvE Belang is in gesprek met het Ministerie om ook VvE’s in aanmerking te laten komen voor een lening uit dit fonds.
  De VvE in Amsterdam heeft geluk, want de gemeente Amsterdam heeft wel een leningsfaciliteit (én een subsidie) voor de VvE die aan de energiebesparing gaat. Per woning (appartement) kan € 15.000 geleend worden met een rente van 2,61% (2013).

 2. Bedankt voor je bericht Kees. Wij begrepen inderdaad van de woordvoerder van het ministerie van BZK (mede n.a.v. bovenstaand artikel) dat voor een gedeelte van het budget (€ 35 miljoen) nog een bestemming gezocht moet worden. VvE’s zullen waarschijnlijk gebruik kunnen maken van dat deel van het budget. Strikt genomen kan in de titel van bovenstaand artikel dan ook het woord ‘vooralsnog’ opgenomen worden.
  Wij zullen tegen de tijd dat e.e.a. definitief is onze bezoekers daarover informeren.
  Met hartelijke groeten,
  Robert van Ewijk
  Redactie Nederlandvve.nl

 3. Rob schreef:

  Ik blijf het vreemd vinden dat een belangenbehartiger als VVE belang zo aanstuurt op een lening, maar ik nergens een iniatief van hen zie om bv middels wetgeving een VvE lid te kunnen ontheffen uit zijn aansprakelijkheid voor een dergelijke lening!

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.