Nieuw VvE modelreglement mogelijk in december 2017

Twee en een half jaar geleden ging een projectgroep van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) van start met het ontwerpen van een nieuw modelreglement voor Verenigingen van Eigenaren (VvE ‘s). Destijds was de verwachting dat het modelreglement al in 2015 gereed zou zijn, maar – mogelijk in verband met de wetswijziging voor VvE’s die tussendoor kwam – is het proces enigszins vertraagd. De laatste verwachting is dat het modelreglement op 1 december 2017 wordt vastgesteld.

VvE Modelreglement 2017: zo wordt het

Het nieuwe modelreglement moet helemaal aan de eisen van nu voldoen. Zo wordt aansluiting gezocht bij de recente wetswijziging waardoor VvE’s geld kunnen lenen, en waardoor ze sinds kort verplicht zijn om te sparen. Een week geleden is het eerst concept door de projectgroep gedeeld met de klankbordgroep. Het streven is dat modelreglement 2017 op 1 december 2017 definitief wordt vastgesteld. Dat meldt VGM NL op haar website. Op 4 december 2017 worden VvE beheerders op het jaarcongres van Stichting VvE Belang bijgepraat door notaris Lex Hartman (een van de opstellers) over het nieuwe modelreglement.

Op welke VvE’s wordt modelreglement 2017 van toepassing?

Het nieuwe modelreglement is uitsluitend van toepassing op nieuwe VvE’s. In de akte van splitsing waarmee de VvE wordt opgericht, staat namelijk welk modelreglement van toepassing is op de betreffende VvE. VvE’s die willen dat modelreglement 2017 ook op hen van toepassing wordt, moeten de splitsingsakte wijzigen. Dat kan nuttig zijn als de VvE een sterk verouderd reglement heeft, en het noodzakelijk is om dat te moderniseren. Voor alle andere VvE’s blijft hun oude vertrouwde (model)reglement van toepassing.

UPDATE 20 december 2017: MR2017 vastgesteld

Zojuist is bekend geworden dat het nieuwe modelreglement 2017 is vastgesteld. Op deze pagina meer info, en een downloadlink.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 31 oktober 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Nieuw VvE modelreglement mogelijk in december 2017

 1. M. Verdel schreef:

  Is het nieuwe modelregelement al aanwezig? (die van december 2017)

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Beste,
   Het nieuwe modelreglement 2017 is gisteren vastgesteld, dat werd zojuist bekend. Hier meer info, en een downloadlink: https://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/vve-modelreglement-2017-vastgesteld/
   Met vriendelijke groet,
   Redactie Nederlandvve.nl

 2. J. Kuiper schreef:

  Indien het MR 2017 wordt aanvaard door een ALV besluit en vastgelegd via de notaris, zijn daarmee de voorgaande MR vanaf 1992 hierin ook opgenomen. Bv. in het MR 2006 staat dat een bestuurder geen volmachten meer mag verzamelen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

 • Als eerste op de hoogte van alle VvE nieuws?

  Word dan lid van de gratis groep op LinkedIn

  Klik hier!