Noodweer op komst: is uw VvE er klaar voor?

Nu.nl waarschuwde vanmorgen vroeg al voor zeer hevige windstoten. De NOS meldt na een dag lang storm dat in Arnhem vijf gewonden zijn gevallen door het noodweer. De Verkeers Informatie Dienst maakt melding van zeer ernstige verkeershinder en RTL Nieuws schrijft over problemen op het spoor door het hevige noodweer. En hoe zit het met de Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s) in de grote steden? Zijn die de strijd ongeschonden doorgekomen? En wat moet u als VvE-bestuurder doen als er noodweer op komst is?

VvE’s leiden schade door noodweer

Regen en wind kunnen enorme schade aanrichten aan uw VvE. Regen veroorzaakt – al helemaal indien gecombineerd met wind – lekkages en overstromingen. En wind kan zorgen voor afwaaiende dakpannen of van loszittende bakstenen van bijvoorbeeld schoorstenen. Er is ons zelfs een geval bekend van een door de wind losgetrokken hemelwaterafvoer. Maar storm kan niet alleen direct het pand beschadigen, maar ook rommel meenemen die ruiten verbrijzelen. Regen en wind kunnen op verschillende manieren voor zaakschade zorgen, of erger: zelfs voor letselschade.

VvE moet stormschade voorkomen…

VvE’s doen er daarom verstandig aan schade door regen en storm zoveel mogelijk te voorkomen. Zo is het verstandig om ieder najaar de afvoeren (goten en regenpijpen) te laten checken en na te laten gaan of alle dakpannen nog recht en goed vast liggen. Ook moet gecheckt worden of alle stenen van de schoorsteen en andere uitstekende delen van het gebouw nog voldoende vast zitten. En voor als het misgaat: is de noodverlichting van de VvE helemaal in orde?

…en zich ertegen verzekeren!

Maar niet alle schade is te voorkomen. Daarom is het verstandig om ook ieder jaar de verzekeringen van de VvE te controleren. Zo moet gecontroleerd worden of de herbouwwaarde nog actueel is, en of er geen bijzondere uitsluitingen in het polisblad staan. Ook zal gecheckt moeten worden of de aansprakelijkheidsverzekering van de VvE nog voldoende dekking biedt, voor het geval dat het gebouw gebrekkig is en er daardoor schade bij derden ontstaat.

Noodweer: aansprakelijkheidskwesties liggen op de loer

Als er schade ontstaat, dan is die vaak erg groot. Herstel van lekkage-schade is per definitie erg duur, en als er personenschade optreedt omdat een baksteen van de schoorsteen loslaat en op een voorbijganger terecht komt, is de schade al helemaal niet te overzien. In dat laatste geval biedt de aansprakelijkheidsverzekering van de VvE als het goed is dekking. Maar dan is wel vereist dat het bestuur die heeft afgesloten: het bestuur is daartoe verplicht: dat staat in de modelreglementen. Als het bestuur dat niet heeft gedaan, dan ontslaat dat de VvE echter niet van haar schadeplichtigheid. Het komt er dan vaak op aan dat de VvE het bestuur persoonlijk aansprakelijk stelt, omdat die heeft verzuimd een verzekering af te sluiten.

Is uw VvE klaar voor de herfst?

Vandaag vond dus de eerste echte najaarsstorm plaats. Er volgen er vast nog meer. Zo niet dit jaar, dan zeker volgend jaar of het jaar daarna. Het is dus een goed moment om te bekijken of uw VvE klaar is voor de volgende storm. Bekijk ook de tips van Nederlandvve.nl om stormschade te voorkomen. Zo bent u problemen voor en – als die toch komen – voorkomt u vervelende aansprakelijkheidskwesties.

Dit bericht is geplaatst op  zondag 20 november 2016.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.