Ondereigenaars kunnen alleen samen de hoofd-VvE aanspreken

In een recente zaak die voor de rechter diende stond de vraag centraal of een appartementseigenaar die lid is van een VvE-ondersplitsing, zijn rechten jegens de hoofd-VvE in zijn eentje kan uitoefenen. Advocaat VvE-recht Robert van Ewijk legt het verschil uit tussen hoofdsplitsing en ondersplitsing en bespreekt daarnaast het vonnis.

Door: Robert van Ewijk | voorheen werkzaam bij AMS Advocaten, nu als advocaat en partner werkzaam bij Lexys Advocaten.

Lexys VvE Advocaat

De VvE: hoofdsplitsing en ondersplitsing

De eiser in deze zaak was eigenaar van twee woningen met parkeerplaats in een VvE die bestond uit een hoofdsplitsing en een ondersplitsing. De eiser was lid van de ondersplitsing. De gezamenlijke ondereigenaars, die verenigd zijn in de VvE in ondersplitsing, zijn samen lid van de VvE in hoofdsplitsing. Het bestuur van de VvE in ondersplitsing brengt het stemrecht uit in de VvE in hoofdsplitsing.

Inzage in administratie VvE in hoofdsplitsing

Het ging er in deze procedure om dat de eiser wilde dat zowel de VvE in hoofdsplitsing haar verplichting om jaarstukken op te maken zou nakomen, en dat zowel de VvE in ondersplitsing als de VvE in hoofdsplitsing hem inzage in de administratie zouden verstrekken. Omdat zij dat niet deden heeft hij beide VvE’s gedagvaard. De rechter diende vervolgens te bepalen of deze individuele eigenaar naleving van de reglementen jegens de hoofd-VvE kon afdwingen.

Rechten en verplichtingen ondereigenaars alleen gezamenlijk

De rechter bepaalde dat dit niet het geval is. In het reglement van de hoofd-VvE is namelijk bepaald dat rechten en verplichtingen van de VvE in de ondersplitsing (als lid van de VvE in hoofdsplitsing) gelden als rechten en verplichtingen van de eigenaren in de ondersplitsing gezamenlijk. Dat betekent dat een vordering tot inzage in de administratie van de VvE ook alleen door die eigenaren gezamenlijk kan worden ingesteld. Omdat de eiser in deze procedure niet optrad voor de gezamenlijke onderappartementseigenaren, werden zijn vorderingen jegens de hoofd-VvE afgewezen.

Advocaat bij geschillen tussen hoofd- en ondersplitsing van de VvE

Wat de eigenaar in kwestie mogelijk had kunnen doen, was een besluit afdwingen in de vergadering van de VvE in ondersplitsing om de VvE in hoofdsplitsing te verzoeken inzage te geven in de administratie en de jaarstukken op te stellen. Als dat besluit zou zijn afgewezen, had de eigenaar dat door een VvE advocaat ter vernietiging aan de rechter voor kunnen leggen en vervangende machtiging kunnen vragen om namens de VvE in ondersplitsing zijn vorderingen in te stellen.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 24 februari 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Ondereigenaars kunnen alleen samen de hoofd-VvE aanspreken

  1. Frans Manders schreef:

    vraag is het mogelijk voor een hoofdsplitsing en ondersplitsing twee afzonderlijke besturen te hebben en twee afzonderlijke administrateurs c.q. administratie te voeren??

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • Tienduizenden VvE's bereiken?

    Wacht niet langer, en neem contact op!

    Klik hier