Penningmeester VvE vergokt reserves

De penningmeester van een Amersfoortse Vereniging van Eigenaars (VvE) heeft in zes jaar tijd bijna €70.000,– verduisterd. Het geld gebruikte de vrouw om haar gokverslaving te kunnen bekostigen. RTV Utrecht meldt dat het Openbaar Ministerie (OM) 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen haar heeft geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Pinpas

De penningmeester beschikte over een pinpas van de bankrekening van de VvE. Daarmee nam ze gemiddeld bijna €1.000,– per maand op om te kunnen gokken. De controle op haar handelen was kennelijk minimaal: anders had deze situatie eerder aan het licht moeten komen. Gevolg is nu dat de VvE met 15 appartementen een groot deel van het reservefonds kwijt is.

Verduistering in VvE’s komt vaak voor

Het verhaal van deze VvE staat niet op zichzelf. Het komt namelijk vaker voor dat VvE’s slachtoffer worden van diefstal, verduistering of fraude. Zo werd eerder dit jaar een VvE-beheerder veroordeeld tot een jaar celstraf voor het verduisteren van enkele tonnen en werd een andere penningmeester veroordeeld tot een werkstraf in verband met verduistering. Ook failleerde vorig jaar een VvE-beheerder nadat hij grote sommen geld van VvE’s naar zijn eigen rekening overboekte. Mogelijk is dit een gevolg van onvoldoende controle bij de doorsnee VvE.

Fraude tegengaan

Naar aanleiding van de aan het licht gekomen misstanden publiceerde Nederlandvve.nl dit jaar aan artikel waarin de meest voorkomende vormen van fraude beschreven worden en hoe dit tegengegaan kan worden. Het artikel, is getiteld ‘Fraude in VvE’s: veel voorkomend maar wel te voorkomen‘.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 9 juni 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Penningmeester VvE vergokt reserves

  1. Ron van Bommel schreef:

    Waar is de kascommissie als je deze nodig hebt? Of een professionele VvE Beheerder? Kwestie van openheid van zaken geven. VvE’s mee laten kijken op de bankrekeningen is tegenwoordig makkelijk in te regelen.

    Wij als VvE Beheerders moeten bereid zijn om transparant te zijn/blijven. Alleen dan worden wij serieus genomen door onze klanten.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.