Persoonscertificering VvE Beheer opgeheven?

In 2014 werd medegedeeld dat persoonscertificering van VvE beheerders zelf (en niet van hun bedrijven) een belangrijke impuls zou geven aan de kwaliteit van het beheer van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s). Nu, twee jaar later, lijkt het initiatief opgeheven. E-mails blijven onbeantwoord en er is blijkbaar nog geen gecertificeerde VvE-beheerder. Een beschouwing van Nederlandvve.nl: weet u wellicht meer?

De media in 2014: persoonscertificering borgt kwaliteit

In een persbericht dat Stichting VvE Belang begin 2014 heeft verspreid, meldt zij dat persoonscertificering de kwaliteit van VvE-beheer moet gaan waarborgen. Een ambitieuze doelstelling, maar de motivering is terecht. Kees Oomen, directeur van VvE Belang en secretaris van de Stichting Persoonscertificering VvE Beheer meldt daarover in dat persbericht:

Niet alleen de kwaliteit van het beheerskantoor is belangrijk; ook de VvE-manager zélf moet aantoonbaar beschikken over de nodige kennis, kunde en ervaring. We verwachten in het voorjaar van 2014 het persoonscertificaat landelijk te kunnen presenteren.”

Ontwikkelingen

Eind 2013 wordt daarom de zojuist al genoemde stichting Persoonscertificering VvE Beheer (hierna: PCVB) opgericht. In samenwerking met SKW wordt een programma van eisen opgesteld en onder de naam VvE Opleidingen is door VvE Belang een opleidingsprogramma samengesteld.

Persoonscertificering VvE Beheer een stille dood gestorven?

Omdat Nederlandvve.nl benieuwd was naar de resultaten, daarover wilde publiceren en PCVB wilde opnemen op de informatiepagina over branche- en belangenorganisaties in de VvE-branche, heeft zij in juni 2016 contact gezocht met PCVB. Op de website van PCVB stond op dat moment te lezen dat er nog geen gecertificeerde VvE-beheerders waren. De site vermelde op 13 juni 2016 onder het tabje ‘Register‘ (en vandaag overigens nog steeds) namelijk:

“Hier komt het register van gecertificeerde VvE beheerders.”

Diezelfde dag is daarom via e-mail contact opgenomen met PCVB. De e-mail vermeldt:

“De redactie van VvE Media B.V. is de pagina’s over de branche- en belangenorganisaties in de VvE-branche op Nederlandvve.nl aan het updaten. Die pagina treft u hier.

Stichting Persoonscertificering VvE Beheer hoort natuurlijk ook op die pagina thuis. Echter ontbreekt het op uw website (vooralsnog) over informatie over het aantal gecertificeerde beheerders. Kunt u daarover wat aanvullende informatie geven?”

Op die e-mail is tot op heden, vier maanden na dato, geen reactie gekomen. Ook op de op 11 oktober 2016 gestuurde reminder kwam geen reactie. De beoordelingsrichtlijn zoals deze op de website van SKW is gepubliceerd, bevindt zich sinds november 2014 in ‘concept’, is niet vastgesteld door het college van deskundigen van SKW en is nog niet bindend verklaard door het bestuur. Het doet vermoeden dat het initiatief is opgeheven, en dat zou zonde zijn. Het is in het belang van de branche dat kwaliteit van VvE beheer beter wordt bewaakt, een SKW certificaat doet dat op zichzelf nog niet voldoende. Een SKW certificaat ziet namelijk voornamelijk op de processen, en niet zozeer op de kwaliteit van het beheer en de beheerder.

Wie heeft informatie over persoonscertificering VvE Beheer?

Nederlandvve.nl is benieuwd of iemand informatie heeft over persoonscertificering VvE Beheer en/of de stichting PCVB. Bestaat dit initiatief nog, of is het opgeheven? En zo ja: waarom? Reacties kunnen hieronder geplaatst worden, of persoonlijk met ons gedeeld worden via info [at] nederlandvve [punt] nl.

UPDATE: 5 gecertificeerde beheerders, 6 bijna gecertificeerd

UPDATE d.d. 5 november 2016: PCVB heeft ons met een e-mailbericht benaderd. De stichting is wel degelijk nog actief. Er zijn inmiddels 31 VvE-beheerders geslaagd voor het theorie-examen (2 zijn, ook na een herexamen, gezakt). Vijf van hen hebben ook al het praktijkexamen met succes afgerond en zes VvE-beheerders wachten om het praktijkexamen te mogen doen. Het register op de website van PCVB is nogsteeds leeg, zodat (helaas) niet bekend is welke beheerders gecertificeerd zijn.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 17 oktober 2016.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Persoonscertificering VvE Beheer opgeheven?

  1. Laura van Kampen-Mook schreef:

    De opleiding bestaat naar mijn weten nog zeker wel. Van ons kantoor zijn er al 2 collega’s die de opleiding hebben doorlopen en momenteel starten met de examens. Een derde collega is nu met de praktijkopleiding bezig. Daarnaast ben ikzelf met nog een tweetal dames vorig jaar na de opleiding geslaagd voor de examens en zijn wij dus al wel persoonlijk gecertificeerd beheerder.
    Er is wel een register op de SVMNIVO-website. Als u wat meer informatie wilt kunt u wel even met mij contact opnemen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.