Quorum alleen voor sommige besluiten niet gehaald, wat nu?

Onlangs werden we benaderd door een VvE beheerder die voor een interessante kwestie stond. In een vergadering die hij enkele weken geleden heeft gehad met een middelgrote VvE, stonden twee soorten besluiten op de agenda. Voor één van de besluiten is een quorum voorgeschreven van 2/3e. Voor de overige besluiten gold een quorumeis van 1/2e. Op de vergadering was 60% van de stemmen aanwezig.

Er zijn dus genoeg stemmen om de ‘gewone’ besluiten te nemen, maar te weinig voor de besluiten die met gekwalificeerde meerderheid genomen moeten worden. Een van de hoofdregels voor de tweede vergadering is echter dat de agenda hetzelfde moet zijn als in de eerste vergadering: hoe zit dat dan met de besluiten waarvoor wél voldoende quorum aanwezig was?

Probleem en oplossing

Als de hoofdregel strikt gevolgd zou worden, dan zou dat betekenen dat in de tweede vergadering punten ter sprake komen waarover in de eerste besloten had kunnen worden. Voor die besluiten was immers voldaan aan de quorumeis.  Stel nu dat in de tweede vergadering nog minder leden aanwezig zijn, dan is het gevolg dat een kleiner aantal leden besluiten kunnen nemen waarover eigenlijk een groter aantal had kunnen stemmen. Dat zou in strijd zijn met de strekking van de bepalingen over de tweede vergadering.

Het probleem is bij bedoelde VvE zo opgelost, dat de besluiten die in de eerste vergadering rechtsgeldig genomen zijn, niet opnieuw geagendeerd zijn voor de tweede vergadering.

‘Zelfde agenda’ genuanceerd

De hoofdregel moet daarom iets genuanceerd worden. In plaats van te stellen dat de agenda hetzelfde moet zijn als in de eerste vergadering, willen wij de regel als volgt formuleren:

De agenda voor de tweede vergadering vermeld alle punten waarover in de eerste vergadering geen rechtsgeldig besluit genomen kon worden. Punten waarover in de eerste vergadering wel een rechtsgeldig besluit is genomen, worden niet opnieuw geagendeerd.

Ander geval

Een ander geval kan zich voordoen wanneer tijdens de eerste vergadering, waarin te weinig quorum is, blijkt dat er bepaalde punten op de agenda hadden moeten staan. Die mogen dus eigenlijk niet op de agenda voor de tweede vergadering staan. Voor een oplossing van dit probleem, en een uitleg van het probleem hierboven in iets andere woorden, verwijzen we naar de pagina over de tweede vergadering, die naar aanleiding van de vraag van de beheerder is aangevuld met deze bijzondere gevallen.

Gerelateerd

Handleiding vergadering organiseren (VvE-handleidingen)
Tweede vergadering: de vereisten (VvE-informatie)
Stemverhoudingen in de VvE (VvE-informatie)

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 17 mei 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Quorum alleen voor sommige besluiten niet gehaald, wat nu?

  1. Bladergroen schreef:

    Is het bestuur wettelijk verplicht een tweede vergadering daadwerkelijk uit te schrijven bij onvoldoende quorum of kan het bestuur, bij nader inzien, dat weigeren en derhalve het betreffende agendapunt afvoeren?

  2. Beste Bladergroen,

    Het bestuur is daar inderdaad toe verplicht. In de reglementen staat namelijk niet dat een tweede vergadering ‘kan’ worden uitgeschreven, maar ‘zal’ worden uitgeschreven. Er is dus geen ruimte voor een keuze aan de zijde van het bestuur.
    Met vriendelijke groeten,
    Redactie Nederlandvve.nl

  3. Najand schreef:

    Dag,
    Wat is de oplossing? Als van 70 eigenaren komen elke algemene leden vergadering tussen 16 -25 eigenaar. Tussen 10 jaar alleen alleen maar één keer hadden we meerderheid gehaald en dat was over heleboel geld te besteden. Terwijl elke vergadering heeft 700,- kosten. Betekend elke beslissing kost 1400,- euro, toch minderheid beslist. Omdat de minderheid niet komt en niet de volmacht formulier getekend terug gestuurd.

    Mijn voorstel is om eerste keer ALV verzamelen in de grote zaal in ons gebouw (iedereen kan volmacht geven en ook met anderen in gesprek gaan en … en tweede keer over 3 weken ergens huren en vragen medewerker van VVE komen na gesprek over alle punten en stemmen. Zo ten minste betalen we 700,- euro. Maar de voorzitter van het bestuur is tegen omdat niet wettelijk is. Hij vind bij eerste vergadering gaan we ook niet punten behandelen, omdat toch kunnen we niet stemmen.
    Maar wat is de oplossing?
    Als het zo door gaat ga ik niet meer naar ALV vergadering.
    Want in mijn ervaring moet ik tijd besteden en ook boete geven omdat anderen hebben geen zin om te komen.

    Met vriendelijke groet,
    Najand

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.