Rechter verbiedt gebruik appartement als woning voor ZZP-ers

De rechtbank Den Haag heeft in een recent vonnis bepaald dat een aannemer zijn appartement in strijd met de splitsingsakte van de Vereniging van Eigenaars (VvE) gebruikte, omdat hij groepen Slowaakse ZZP-ers daarin liet wonen. Volgens de aannemer mocht dat, omdat de ZZP-ers in het appartement wonen en het appartement een woonbestemming had. De VvE was het daar echter niet mee eens, en stapte naar de rechter. Die oordeelde als volgt.

Bestemming appartement: “winkel annex woonruimte”

In deze zaak was het volgende aan de hand. Een aannemer is eigenaar van een appartementsrecht dat volgens de splitsingsakte als bestemming “winkel annex woonruimte” had. In de splitsingsakte is ook bepaal dat het verboden is om een appartement als pension te exploiteren. De appartementseigenaar in deze zaak heeft nooit in het appartement gewoond, en gebruikte het uitsluitend om zijn uit Slowakije afkomstige onderaannemers in te huisvesten. Die verblijven daar een paar weken en vertrekken – als hun werkzaamheden zijn afgerond – weer naar Slowakije.

Gebruik in strijd met de splitsingsakte

De VvE is het niet eens met deze wijze van gebruik en stelt in een vergadering van eigenaren (ALV) vast dat het in strijd is met de splitsingsakte. Het steeds voor korte duur in gebruik geven van het appartement aan ZZP-ers is feitelijk het gebruiken van het appartement als pension. Daarom krijgt het bestuur van de VvE ook een machtiging om te procederen tegen de aannemer als hij het gebruik niet staakt. Omdat de aannemer geen gehoor geeft aan de verzoeken van de VvE, dagvaardt de VvE de appartementseigenaar en vordert een verbod op het gebruik als pension.

Rechter: geen gebruik als woning, maar als pension

De rechter stelt de VvE in het gelijk. Omdat de appartementseigenaar zelf nooit in het appartement verblijft, hij het steeds voor korte duur aan derden in gebruik geeft en het appartement (voor zijn aannemingsbedrijf, en dus) commercieel wordt geëxploiteerd, is het gebruik in strijd met de bestemming van de splitsingsakte (woning annex winkelruimte). Bovendien moet is deze wijze van gebruik gelijk te stellen aan het gebruik van het appartement als pension. De rechter veroordeelt de appartementseigenaar daarom om het gebruik binnen twee weken te staken. Als hij dat niet doet, dan moet hij een dwangsom van €500,- per dag aan de VvE gaan betalen.

Veel voorkomende discussie

De discussie of een bepaalde vorm van gebruik wel of niet mag, is zeer actueel, speelt binnen diverse VvE’s en leidt geregeld tot procedures. Meestal gaat het om gebruik van een appartement als B&B, maar ook zijn verhalen bekend van een appartementen dat als bordeel werd gebruikt (en wat de rechter heeft toegestaan). Hieronder treft u diverse artikelen over dit onderwerp. Als u specifieke vragen heeft, kunt u die via de vraagbaak stellen.

 

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 7 oktober 2016.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Rechter verbiedt gebruik appartement als woning voor ZZP-ers

  1. W schreef:

    Wij hebben een VvE met appartementen en hier onder zij winkels en kantoren en een masseur gevestigd deze ruimte s zijn van diverse eigenaars maar deze hebben geen v.v.e en betalen ook geen bijdrage aan ons , wat te doen

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.