Rechter vernietigt besluit waar VvE 13 jaar over deed

Een Limburgse Vereniging van Eigenaren (VvE) beslist 13 jaar nadat een VvE-lid nieuwe kozijnen heeft geplaatst dat die moeten worden verwijderd. De eigenaresse van het appartement waar het om gaat is het niet eens met dat besluit en verzoekt de kantonrechter het VvE besluit te vernietigen. Advocaat VvE-recht Robert van Ewijk bespreekt het vonnis dat de rechter vervolgens velde.

Door: Robert van Ewijk | voorheen werkzaam bij AMS Advocaten, nu als advocaat en partner werkzaam bij Lexys Advocaten.

Toestemming van VvE om kozijnen te vervangen

In 2003 neemt de VvE vergadering het besluit waardoor aan alle leden toestemming wordt verleend om kunststof kozijnen aan te brengen. Voorwaarde is wel dat die identiek zijn aan de kozijnen in andere appartementen, en dat de kozijnen een ‘identiek profiel’ moeten hebben. Een van de leden vervangt haar kozijnen daarom nog in datzelfde jaar. De VvE besluit 13 jaar later dat de kozijnen – omdat ze een afwijkend profiel zouden hebben – moeten worden verwijderd. Het VvE-lid gaat naar de rechter om vernietiging van het besluit te vragen.

Lexys VvE Advocaat

Toetsingskader bij vernietiging VvE besluit marginaal

Een besluit van de VvE kan worden vernietigd als het door de manier waarop het tot stand is gekomen, of door de inhoud van het besluit zelf, in strijd is met de redelijkheid en billijkheid. Als het gaat om de inhoud van het besluit, zoals in deze zaak, dan toetst de rechter marginaal. Dat betekent dat de rechter het besluit uitsluitend vernietigt als een ‘redelijk handelende VvE’, die alle betrokken belangen heeft afgewogen, niet tot dit besluit had kunnen komen.

Rechter: tijdsverloop van besluit is “nóg klemmender”

De rechter oordeelt dat aangezien het niet duidelijk is wat met een ‘identiek profiel’ wordt bedoeld, het besluit uit 2016 naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Bovendien (de rechter noemt dat zelfs “nóg klemmender”) is er ruim 13 jaar verstreken sinds het vervangen van de kozijnen voordat het bestreden besluit werd genomen. De rechter vernietigt daarom het besluit, en veroordeelt de VvE om de kosten van de advocaat van verzoekster te betalen.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 13 oktober 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Rechter vernietigt besluit waar VvE 13 jaar over deed

  1. E. B. Sodenkamp schreef:

    Mag een vve bestuur voor verkiezing ,een negatief stemadvies uitbrengen tegen een kandidaat bestuurslid?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.