Ondraaglijke stank door rattenplaag, maar VvE doet niks

De bewoners van een door ratten geteisterde VvE in Schiedam worden gek van de ondraaglijke stank van uitwerpselen. Al maanden wonen de flateigenaren tussen honderden ratten die hun fecaliën en een penetrante geur verspreiden. Intussen klagen de bewoners dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) niets doet. De beheerder van de VvE heeft een oplossing toegezegd, maar nu anderhalve maand later is er nog steeds niets gebeurd. De bewoners gaan de ratten nu maar zelf te lijf, ‘want de beheerder reageert niet’.

Ongedierte in de VvE

Ongedierte in de VvE en het inademen van de stank uitwerpselen is ongezond. “Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben”, zegt bewoner Theo Keimpema tegen het AD. De stank is volgens hem vergelijkbaar met het hok van de neushoorns in diergaarde Blijdorp, wanneer die net hun grote boodschap hebben gedaan. Samen met enkele medebewoners is Keimpema zelf aan de slag gegaan om de rattenplaag te beëindigen. Hij heeft klemmen en vallen gezet om de beesten te vangen. Dat gaat gestaag. “Maar we zijn er nog lang niet hoor, er zitten er zeker een paar honderd”, aldus Keimpema. Daarom worden ook de portiekdeuren van het gebouw opengezet: “Want de penetrante geur is niet om te harden”.

VvE-beheerder doet niets tegen rattenplaag

De ratten hebben hun intrek genomen in de ruimte tussen het plafond en de eerste etage. Hun aantal neemt snel toe. De beheerder van de VvE is met regelmaat benaderd, maar die doet volgens de bewoners te weinig. Wel krijgt de VvE hulp van de gemeente Schiedam en afvalverzamelaar Irado. Inmiddels bemoeien zelfs de lokale politici zich met het probleem. Zij willen dat de GGD de gezondheidsrisico’s in kaart brengt. De gemeente wil ondergrondse containers gaan plaatsen.

Wat kan je doen tegen ongedierte in de VvE?

Bij ongediertebestrijding hebben de gemeente en de GGD een belangrijke taak. Als er sprake is van ongedierte in een VvE zoals bij een rattenplaag, kun je contact opnemen met de gemeente of de GGD. Daarnaast kan contact opgenomen worden met professionele ongediertebestrijders. Als het VvE-bestuur of de VvE-beheerder te weinig doet of niet snel genoeg actie onderneemt, kan je die partijen zelf benaderen. Alsnog zal er vervolgens een VvE-besluit moeten worden genomen, om daadwerkelijk tot actie vanuit de VvE over te kunnen gaan. Ongedierte uit het gebouw krijgen moet je namelijk samen doen, daar heb je de andere bewoners ook bij nodig. Sterker nog, bij voorkeur wordt er zelfs samengewerkt met gebouweigenaren en VvE’s uit de omgeving.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 4 november 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.