Start grootste VvE zonne-energieproject tot nu toe in Amsterdam

Bron: M. Spier / Amsterdam.nl

Op maandag 14 mei vond de feestelijke ingebruikname plaats van de 175 zonnepanelen op het dak van het complex van de Vereniging van Eigenaren Sporenboog/Funen. De VvE Sporenboog wil hiermee bijdragen aan het beperken van de CO2-uitstoot. Het is het grootste zonne-energie project van een Vereniging van Eigenaren tot nu toe in Amsterdam. De gemeente Amsterdam/stadsdeel Centrum ondersteunt het project met een Zon op je Dak-subsidie. 

De zonnepanelen wekken straks de energie op voor de gemeenschappelijke ruimtes, liften en hydroforen in het complex. Het gaat om 50 zonnepanelen van 235 Wp, die op Femtogrid omvormers aangesloten zijn (rekening houdend met schaduw) en 125 stuks van 240 Wp die op SMA omvormers aangesloten zijn. Met de energie die de panelen opwekken kan een elektrische auto per jaar 180.000 km rijden. Dit is maar liefst 4,5 miljoen km in 25 jaar!

Initiatiefnemers

De 175 zonnepanelen zijn het initiatief van enkele eigenaar-bewoners. Het plan kreeg ondersteuning van een grote meerderheid van de VvE-leden. Voor Woonstichting De Key als mede-eigenaar is dit een pilotproject. Op basis hiervan wordt gekeken of zonnepanelen grootschaliger kunnen worden ingezet. Gemeente Amsterdam/stadsdeel Centrum ondersteunt het initiatief met een subsidie. Voor het stadsdeel is dit een belangrijk initiatief, omdat het laat zien dat ook een grootschalige aanleg van zonnepanelen in de binnenstad van Amsterdam mogelijk is.

Geef de zon door: kinderen krijgen les over zonne-energie

Energieker (de installateur van de zonnepanelen), VvE Sporenboog en de gemeente Amsterdam/stadsdeel Centrum willen graag ook anderen enthousiasmeren voor zonne-energie. We hopen dat andere VvE’s het voorbeeld gaan volgen. Het belang van duurzaamheid kun je niet vroeg genoeg leren. Daarom bieden we de bovenbouwleerlingen van de nabijgelegen Basisschool Oostelijke Eilanden, de BOE-school, een lespakket zonne-energie aan. In deze les bouwen de kinderen een zonnebloem van Pico Sol die draait op zonne-energie. De opbrengst van de lespakketten zet Pico Sol in voor zonne-energie in ontwikkelingslanden. Een prachtige manier om de zon door te geven!

De Key en duurzaamheid

De Key zet zich in voor duurzaamheid om CO2-uitstoot te beperken en de energielasten voor de huurders te verminderen. Deze zomer presenteert De Key haar duurzaamheidplan. In juni presenteert De Key een plan met maatregelen die ervoor moeten zorgen dat in 2020 al haar woningen een A, B,C of D label hebben. De Key neemt ook deel aan een initiatief van het stadsdeel om in Amsterdam Noord nieuwbouw en bestaande woningen op stadswarmte aan te sluiten. Daartoe wordt onderzocht welke van de bestaande woningen geschikt zijn om op stadswarmte aan te sluiten.

Gerelateerd

Stappenplan plaatsen Zonnepanelen bij VvE’s (VvE- Handleidingen)

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 18 mei 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Start grootste VvE zonne-energieproject tot nu toe in Amsterdam

  1. Ad Vrijenhoek schreef:

    Mijn vraag is : Hebben jullie de BTW terug gekregen ?

  2. j.ten broeke schreef:

    Hoe gaat het met de b.t.w. teruggaaf van de investering
    Wij zijn aan het onderzoeken wat het oplevert voorde gezamelijke ruimtes van de vve

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.