Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) buit bewoners uit

Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) buit bewoners uit, dat meldt dagblad Trouw op haar website. De stichting kwam in opspraak, na onderzoek van het platform Follow The Money (FTM) en de uitzending van het NCRV-programma “Altijd Wat”. Uit dat onderzoek blijkt dat het foute boel is bij SDS en de Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s) waaraan zij haar diensten aanbiedt. Diverse VvE’s, veelal serviceflats met hoogbejaarde bewoners, proberen SDS via de rechter uit hun complex te weren. In enkele gevallen is dat gelukt.

Misstanden bij beheer door SDS

Trouw en FTM maken melding van diverse misstanden bij SDS. Zo legt SDS forse marges op de gasrekening, maar doet ze juist alsof ze korting geeft aan de VvE’s. Daarnaast krijgen bestuurders van de VvE geld toegestopt als ze ervoor zorgen dat SDS meer diensten in het complex mag verrichten. Eén bestuurder kreeg zelfs € 5.000,- op zijn rekening toen SDS voor de VvE aan de slag mocht. Ook wordt melding gemaakt van intimidatie van de vaak hoogbejaarde bewoners die in VvE vergaderingen kritische vragen stellen.

Verkoop appartement aan vriendjes van SDS

Uit het onderzoek blijkt voorts dat SDS de bewoners vaak weet te bewegen tot verkoop van hun appartement. Daarvoor wordt dan steeds dezelfde investeerder naar voren geschoven (de Noordwijkse vastgoedinvesteerder Andries Boer), die de appartementen ver onder de taxatiewaarde weet te bemachtigen. Het voordeel voor de investeerders kan daardoor per complex in de miljoenen lopen. Volgens de bewoners van verschillende flats zou er sprake zijn van een “uiterst geraffineerd samenspel” tussen SDS en Andries Boer.

TV-uitzending ‘Altijd Wat’

Op 7 januari 2014 is in het NCRV-programma ‘Altijd Wat’ aandacht besteed aan de praktijken van Stichting Dienstverlening Serviceflats. De uitzending is hier terug te kijken. Die kijkt u hier terug. Via de hyperlinks hieronder (onder het kopje ‘Gerelateerd’) komt u terecht bij de nieuwsberichten die als bron voor dit artikel hebben gediend.

Update: tweede uitzending ‘Altijd Wat’, kort geding en hoger beroep

Naar aanleiding van de vele reacties die binnekwamen bij (o.a.) de redactie van ‘Altijd Wat’, is op 5 februari 2014 een vervolg daarop uitgezonden.

Andries Boer heeft dagblad Trouw in kort geding heeft betrokken naar aanleiding van haar berichtgevingen. In eerste instantie heeft hij dat kort geding gewonnen en is Trouw veroordeeld om een rectificatie te plaatsen. In hoger beroep sneuvelde dat vonnis. Het Gerechtshof Amstserdam overwoog op 1 september 2015 namelijk dat de berichtgevingen over Boer (en daarmee SDS) voldoende steun vonden in het beschikbare feitenmateriaal.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 17 januari 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.