Hoe zit het met de termijn voor hoger beroep in VvE rechtszaak?

Na een uitspraak van de rechter, heb je meestal drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. In VvE zaken waarin een vervangende machtiging is gevraagd – bijvoorbeeld om een uitbouw, een airco of een dakterras te mogen plaatsen – is de termijn om in hoger beroep te gaan ook drie maanden. Toch is bij Verenigingen van Eigenaren (VvE) oplettendheid geboden. Advocaat VvE en vastgoedrecht Robert van Ewijk (Lexys Advocaten) legt uit hoe dat zit.

Hoger beroep vernietiging VvE besluit

Een uitzondering op de hoofdregel is de uitspraak waarbij een besluit van de VvE wordt vernietigd. Dan is de termijn slechts één maand. Als er niet tijdig hoger beroep wordt ingesteld, dan staan de feiten die de rechter heeft vastgesteld tussen partijen dus vast. Daar kan dan niets meer aan gedaan worden.

Video: zo zit het met de hoger beroepstermijn in VvE zaken!

Zowel 3 maanden als 1 maand beroepstermijn, kan dat?

Ja, dat kan. In VvE rechtszaken kan dat bijzondere situaties opleveren. Als er in een dezelfde rechtszaak bijvoorbeeld zowel vernietiging van een besluit is gevraagd èn een vervangende machtiging, heb je dus met twee verschillende beroepstermijnen te maken.

Let op met termijn hoger beroep in VvE rechtszaak

Stel je voor dat in een VvE het besluit wordt genomen om toestemming te weigeren aan een eigenaar voor het plaatsen van een uitbouw. Het lid van de VvE stapt naar de rechter en vraagt (1) vernietiging van het besluit en (2) een vervangende machtiging voor de uitbouw. De rechter wijst de verzoeken toe. Vervolgens gaat de VvE na twee maanden in hoger beroep. Dat is dus tijdig voor de verleende machtiging, maar te laat voor de vernietiging van het besluit. Dat kan vergaande gevolgen hebben.

Weigeringsbesluit van de VvE was en blijft onredelijk

Door de uitspraak staat tussen partijen vast dat het besluit om toestemming te weigeren, in strijd is met de  redelijkheid en billijkheid. En dat die weigering onterecht is, blijft dus ook in hoger beroep staan omdat de beroepstermijn voor dat element is overschreden. Het punt is nu dat de gegeven machtiging een logisch gevolg is van het oordeel dat het weigeren van toestemming onterecht was. Dat bevestigden zowel het Gerechtshof Arnhem in 2012 als het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in 2016.

Advocaat voor juridisch advies hoger beroep VvE rechtspraak

Kortom, hoewel de hoger beroep termijn voor een uitspraak waarin vervangende machtiging is verleend in beginsel drie maanden is, geldt de facto vaak een beroepstermijn van één maand. Oplettendheid is geboden als in de uitspraak zowel een oordeel staat over vernietiging van een besluit als over het verlenen van een vervangende machtiging. Het is daarom van belang om zo snel mogelijk na een rechterlijke uitspraak juridisch advies in te winnen over het instellen van hoger beroep.

Lexys VvE Advocaat

Dit bericht is geplaatst op  maandag 10 januari 2022.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.