Top 5 meest bizarre VvE verhalen

Elke dag komen er meerdere vragen binnen via de VvE Vraagbaak, het aantal stijgt nog dagelijks. Sommige vragen zijn eenvoudig te beantwoorden door een linkje te sturen naar een van de pagina’s van deze site, andere vergen een wat diepgravender onderzoek. Bij sommige vragen moeten we eerst onze verbazing verwerken voordat we tot beantwoording kunnen overgaan. Hieronder treft u een top 5 van de meest bizarre verhalen die we dit jaar hebben binnengekregen.

Nr. 5: Koning van de fietsenstalling

Twee VvE’s delen de 5e plaats in deze top-5. Bij beide VvE’s is er een gemeenschappelijke fietsenstalling. Bij de ene VvE is die niet meer in gebruik. Het bestuur van de VvE heeft daar enkele van zijn eigen fitnesstoestellen geplaatst en verplicht de andere leden om mee te betalen aan de kosten van aanschaf en onderhoud. De leden die niet betalen hebben geen toegang tot de fietsenstalling annex fitnessruimte.

Bij de andere VvE is de fietsenstalling nog wel in gebruik. Sterker nog, het aantal fietsen en scooters in de stalling neemt zelfs toe. Het bestuur van de VvE heeft de leden daarom verboden om nieuwe fietsen te kopen. Daarnaast mogen nieuwe VvE-leden die net een appartement hebben gekocht, überhaupt niet meer van de stalling gebruik maken. O, vanzelfsprekend is het uit den boze om fietsen rondom het pand te plaatsen.

Nr. 4: Servicekosten verdubbeld voor verhuurder

Een VvE lid besluit zijn appartement te verhuren omdat hij deze niet verkocht krijgt. Het bestuur besluit zelfstandig om de ledenbijdragen te verdubbelen en €1.000,- borg te innen omdat het bestuur bang is dat de huurders voor overlast zullen zorgen. De boetes die vervolgens zonder vergaderbesluit van de VvE worden opgelegd, worden ingehouden van deze borg.

Nr. 3: VvE betaalt advocaten van VvE-leden

In deze VvE is sprake van enkele opleverproblemen. Het betreft privé gedeelten en het staat nog niet vast of de VvE betrokken zou moeten worden bij de kwestie. Een minderheid van VvE-leden ondervindt last van de problemen en hebben afzonderlijk van elkaar advocaten ingeschakeld. De rekeningen van deze advocaten bedragen bij elkaar enkele tienduizenden euro’s. Zonder enig overleg te hebben met de vergadering en zelfs zonder de andere eigenaren op de hoogte te brengen van de procedures, worden de facturen aan de beheerder van de VvE over gelegd. Deze betaald de facturen vervolgens zonder morren. Logisch ook, de advocaten geven namelijk allemaal aan dat het ‘geen probleem’ is en dat de VvE hoe dan ook voor de kosten moet opdraaien. Een sterk staaltje ‘rechtsverzinselen’ vinden wij.

Nr. 2: VvE-bestuurder of huurbaas?

De bestuurder van deze VvE is een eigenaar van het eerste uur. Vanaf het moment dat hij zijn eigen appartement kocht in 1989 is hij ook bestuurder van de VvE. In de loop der jaren heeft hij zich min of meer ontwikkeld tot een soort huurbaas. Zo moeten nieuwe leden een borg betalen aan de VvE en komt de bestuurder bij overdracht van een appartement controleren of het appartement nog in goede staat is. Daarbij worden ook privé eigendommen, zoals de keukenkastjes en badkamertegeltjes, gecontroleerd. De bestuurder bepaalt bovendien op eigen gezag dat er geen te koop borden mogen hangen aan de buitenzijde van de appartementen. Als klapper op de vuurpijl heeft deze bestuurder een Huishoudelijk Reglement samengesteld waarin wij niet één rechtens toelaatbare bepaling in konden vinden.

Nr. 1: Malafide VvE-beheerders failliet

Twee VvE-beheerders (AB&V en Datadebt) delen de eerste plek en hebben deze ruimschoots verdiend. Beide beheerders zijn dit jaar failliet gegaan en bij beide bestaat minimaal een “sterk vermoeden” dat er geld is overgeboekt naar de prive rekeningen van de eigenaren van de beheerkantoren. Een van de twee beheerders is inmiddels verhuisd naar Spanje. De andere bleek oprichter te zijn van een brancheorganisatie voor VvE Beheerders die kwaliteit in de VvE branche wil verbeteren. Over saillant gesproken… Lees het verhaal over AB&V hier.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 22 mei 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Top 5 meest bizarre VvE verhalen

  1. H.Raedt van Oldenbarnevelt schreef:

    Hoe te handelen bij een slapende VVE waarbij 2 van de 3 appartement eigenaren onwillig zijn om de VVE actief te laten worden,waardoor achterstallig onderhoud ontstaat.
    De willige kan bij de rechter afdwingen dat de VVE wordt geactiveerd maar dat kost hem of haar wel financieel een hoop geld.Onderhoud verplichting afdwingen via de Gemeente is dan een optie maar bij welke dienst en vindt zulks dan nog plaats in eigen beheer?

  2. Vermeulen schreef:

    Graag zou ik een VvE oprichten omdat ik mijn woning wil verkopen. Nu kom ik er achter dat ik geen VvE kan oprichten omdat mijn splitsingsakte ouder is dan november 1972 en er geen VvE kan oprichten terwijl dat wel verplicht is. Wel kan ik een informele vereniging oprichten, echter zegt de bank hierbij, dat voor de toekomstige koper die een financieringnodig heeft voor het huis, geen bankgarantie wordt afgegeven.
    De buren willen niet meewerken aan welke oprichting dan ook. Wie o wie weet wat ik het beste kan doen??? I

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.