Vechtpartij op vergadering VvE Wimbledonpark

Een ledenvergadering van een Vereniging van Eigenaren (VvE) in Amstelveen is eergisteren ontaard in een vechtpartij. Een van de leden van VvE Wimbledonpark is op de vergadering een ander lid te lijf gegaan. Dat meldt het Amstelveens Nieuwsblad op haar website. Het ging er zo heftig aan toe, dat verschillende leden van de VvE 112 hebben moeten bellen. Nederlandvve.nl bespreekt het voorval.

Vechtjas door politie uit vergadering verwijderd

De vechtjas heeft na de aanval geweigerd om de vergaderzaal te verlaten. De aanval en de weigering om te vertrekken waren voor diverse VvE leden aanleiding om het noodnummer 112 te bellen. De politie heeft de man vervolgens uit de zaal verwijderd. Wat de aanleiding was voor de vechtpartij is onbekend. Ook is onbekend of er één of meerdere slachtoffers waren, en of zij verwondingen hebben. Wel is uit onderzoek van Nederlandvve.nl gebleken dat het gaat om een serviceflat waar voornamelijk senioren wonen, aan wie “veel woongenot en een breed scala aan diensten” wordt geboden.

Niet de eerste vechtpartij op vergadering VvE

Het komt vaak voor dat er een vervelende, ruzieachtige of zelfs dreigende sfeer heerst op VvE vergaderingen. Vaak resulteert dat erin dat de voorzitter leden of gemachtigden uit de vergadering moet zetten. In ernstigere gevallen, zoals recent dus bij VvE Wimbledonpark, is er sprake van fysiek geweld. Het meest extreme voorbeeld komt uit Duitsland, waar in 2013 een schietpartij op een VvE vergadering plaatsvond. Dat had dodelijke gevolgen. Drie VvE leden overleefden het niet, en vijf anderen raakten ernstig gewond.

Agressie in VvE’s neemt toe

In 2013 had de website Vastgoedmarkt.nl een interview met Robert van Ewijk, mede-oprichter van Nederlandvve.nl en advocaat voor VvE ‘s. Aanleiding was de schietpartij op de vergadering in Duitsland. In dat interview kwam al naar voren dat agressie op VvE vergaderingen toeneemt. Destijds werd al melding gemaakt van regelmatige dreigementen jegens VvE beheerders, en VvE leden die wegens wangedrag uit de vergadering moeten worden verwijderd. Van Ewijk in dat interview:

“Wij horen zowel van VvE-leden als van professioneel beheerders steeds vaker verhalen over agressie op VvE vergaderingen. Eén VvE-beheerder vertelde ons onlangs dat hij zelfs verschillende keren is bedreigd. Daarnaast komt het vaak voor dat personen door de voorzitter wegens wangedrag uit de vergadering moeten worden verwijderd.”

Helaas is dat beeld niet veranderd: scheldpartijen zijn aan de orde van de dag, met een verziekte sfeer tot gevolg. De vechtpartij bij VvE Wimbledonpark is daar een sprekend voorbeeld van.

Oneens met VvE? Gebruik je stemrecht, niet je vuisten!

VvE’s zijn democratische organisaties. Als je het ergens niet mee eens bent, moet dat niet met schreeuwen of geweld opgelost worden, maar door in redelijkheid je mening te laten horen op de vergadering. Vervolgens kun je stemrecht uitoefenen. En zelfs als een besluit wordt genomen waar je het niet mee eens bent, zijn er oplossingen. Een besluit kan namelijk nietig of vernietigbaar zijn. In dat geval zijn er rechtsmiddelen (bijv. een verzoek om vernietiging) die je kunt aanwenden. Onenigheid met een democratisch genomen besluit, mag natuurlijk nooit aanleiding zijn voor het maken van ruzie, laat staan voor het gebruiken van geweld. En als het echt escaleert, zoek dan juridische hulp of raadpleeg een mediator.

Update 7 november 2018: toegangsverbod tot VvE vergadering

Inmiddels is er meer bekend over de reden van de vechtpartij. Ook is bekend dat aan de vechtersbaas voor een poosje de toegang tot de VvE vergadering is ontzegd. Lees hier meer daarover.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 25 april 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Vechtpartij op vergadering VvE Wimbledonpark

  1. jan a. visser schreef:

    Vorig jaar is er bij de Middelburcht ook al gevochten op een vergadering. De situatie is momenteel ook weer op een kookpunt en de vraag is wanneer wordt er gestoken met een mes of geschoten met een vuurwapen. Wordt vervolgd …..

  2. J.J. de Rooij schreef:

    Het kan ook andersom: In meerdere VVE-vergaderingen is het juist onze voorzitter die mij, het aanspreekpunt van de bewoners commissie, het spreken bemoeilijkt en soms belet, regelmatig scheldt en zelfs bedreigingen uit. De aanwezige bestuurder grijpt niet in en doet zelfs nog een extra duit in het zakje.De vergadering vindt de gang van zaken prima en laat zich door het VVE-bestuur willoos overrompelen.Mijn opstelling en houding is altijd correct en puur zakelijk geweest.Duidelijk is dat hier persoonlijke belangen van onze voorzitter i.c.m. de bestuurder spelen.De technische staat van ons pand is ondergeschikt gemaakt aan de persoonlijke (cosmetische) ambities van onze voorzitter.(Er is veel achterstallig onderhoud!) Het resultaat is dat ik, door de acties van de voorzitter, de bewoners- commissie heb opgeheven en dat ik (tegen mijn zin) op zoek ben naar een andere woning.

  3. J.P Knol schreef:

    VVE :Vereniging van Ego’s ??

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.