Veranderingen voor VvE’s in 2018

Het jaar 2017 is voorbij. Dat betekent dat Verenigingen van Eigenaren (VvE ‘s) het boekjaar gaan afronden. Ook zullen zij zich gaan klaarmaken voor het nieuwe jaar. 2018 brengt een aantal veranderingen voor VvE’s. Niet alleen voor bestaande, maar ook voor nieuwe VvE’s. Hier lees je alles over de veranderingen voor VvE’s in 2018, en wat verder voor het nieuwe (boek)jaar van belang is.

Afsluiten boekjaar van de VvE

Allereerst zal het bestuur van de VvE het afgelopen boekjaar gaan afsluiten. Dat betekent dat de jaarrekening moet worden opgemaakt, dat er een begroting moet worden gemaakt voor het komende boekjaar. Vervolgens moeten de jaarstukken door de kascommissie worden beoordeeld. Daarna kan een VvE vergadering georganiseerd worden, waarin in elk geval de jaarstukken en de begroting besproken zullen worden. Die kunnen dan door de vergadering worden vastgesteld. Bestuurders van VvE’s kunnen voor hulp daarbij gebruik maken van de handleidingen voor VvE’s, die via de links onder dit artikel te bereiken zijn.

Veranderingen voor VvE’s in 2018

Voor veel VvE’s zal er in 2018 op financieel gebied een hoop gaan veranderen. De Wet verbetering functioneren VvE’s is sinds 1 januari van dit jaar van kracht. Dat betekent dat VvE’s nu wettelijk verplicht zijn om meer geld te sparen. Dat kan op basis van een MJOP, of op basis van een percentage van de herbouwwaarde. Het gevolg voor veel appartementseigenaren zal zijn dat hun maandelijkse bijdrage (ook wel VvE servicekosten genoemd) zullen stijgen.

Veranderingen voor nieuwe VvE’s in 2018

Voor nieuwe VvE’s die in 2018 of later worden opgericht, is er ook nieuws. De notaris die de splitsingsakte opstelt, kan namelijk sinds kort het nieuwe Modelreglement 2017 gebruiken. Dat splinternieuwe modelreglement zou helemaal up-to-date moeten zijn, en het is de verwachting dat de meeste notarissen dat model ook meteen zullen gaan gebruiken.

Nieuws voor en over VvE’s in 2018

Verder verwachten wij dat er in 2018 weer veel VvE nieuws te brengen is. Bijvoorbeeld over rechterlijke uitspraken, ontwikkelingen in de branche of ‘nieuwtjes’. Daarnaast zullen we ook dit jaar weer diverse nieuwe handleidingen en informatiepagina’s publiceren.

Informatiebijeenkomsten voor VvE’s

Tot slot worden er in 2018 weer diverse informatiebijeenkomsten voor VvE’s georganiseerd. Dit jaar worden de VvE beurzen gehouden in Den Haag (15 februari 2018), Utrecht (22 maart 2018), Rotterdam (12 april 2018) en in Amsterdam (3 mei 2018). Daarover leest u binnenkort meer op deze website.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 17 januari 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.