Opnieuw tijdelijke verlaging BTW-Tarief op onderhoud

Gisteren heeft minister Blok bekend gemaakt dat er een akkoord is gesloten over maatregelen om de woningmarkt nieuwe impulsen te geven. Een van deze maatregelen is een tijdelijke verlaging van het BTW-tarief op onderhoudswerkzaamheden. Daardoor zullen onderhoudswerkzaamheden tijdelijk belast worden met een tarief van 6% in plaats van 21%. De maatregel gaat in op 1 maart 2013 en geldt tot 1 maart 2014.

Beproefd concept

Het is niet voor het eerst dat een soortgelijke maatregel wordt ingevoerd. Op prinsjesdag 2010 werd namelijk ook aangekondigd dat het BTW-tarief op onderhoudswerkzaamheden tijdelijk verlaagd zou worden naar 6%. Deze maatregel gold toen tot 1 juli 2011 (met een overgangsregeling tot 1 oktober 2011). Indertijd is deze maatregel een groot succes geweest volgens de bouwsector. NOS meldt dat het de sector ruim 2,2 miljard euro extra omzet heeft opgeleverd.

Gevolgen voor VvE’s

Het gevolg van de tijdelijke BTW-verlaging is dat reeds door VvE’s geplande onderhoudswerkzaamheden goedkoper zullen uitvallen, met mogelijk  een positief exploitatieresultaat tot gevolg. Daarnaast kan het raadzaam zijn om bepaalde onderhoudswerkzaamheden naar voren te halen, zodat geprofiteerd kan worden van het lagere tarief. Let wel: het lagere tarief geldt enkel op het arbeidsloon, niet op gebruikte materialen.

Korte-termijn oplossing

Het zal ons echter benieuwen of de maatregel duurzaam is. Het zal over het algemeen niet zo zijn dat door de verlaging van het BTW-tarief er meer onderhoud verricht zal gaan worden. Het onderhoud wordt hooguit eerder verricht dan aanvankelijk gepland. Gevolg is dus een toename van werk in de periode dat de maatregel van kracht is, echter zal het werk daarna minder zijn dan het zou zijn geweest als de maatregel niet zou zijn ingevoerd. In ieder geval zorgt de maatregel voor financiële voordelen voor VvE’s, en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

UPDATE 11 oktober 2013, 23:08: zojuist is bekend geworden dat het verlaagde tarief nog een jaar langer zal gelden.

Gerelateerd

BTW-Tarief naar 21%, wat betekent dit voor u? (artikel / nieuws)

5 Vragen over belastingen en de VvE (informatie)

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 14 februari 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.