Verslag voorlichtingsbijeenkomst VvE Belang

Gisterenavond waren we te gast op de laatste voorlichtingsbijeenkomst van 2012 van Stichting VvE Belang. Voor het 7e achtereenvolgende jaar organiseerde VvE Belang een roadshow van in totaal drie voorlichtingsbijeenkomsten in Nederland. Volgens dhr. Fred Schuurs, voorzitter van de stichting, heeft VvE Belang dit jaar circa 4500 bezoekers mogen verwelkomen op de drie middagen en avonden waarop de bijeenkomsten plaats vonden.

Opzet en programma voorlichtingsbijeenkomst VvE belang

De bijeenkomsten duren elk in totaal drie uur. Tijdens deze periode is er een hoofdprogramma, bestaande uit twee interactieve presentaties (dit jaar ging de eerste over algemene juridische VvE informatie en de tweede over energiebesparing en schilderwerk) en, als alternatief voor het hoofdprogramma, twee workshops waarbij dieper ingegaan wordt op verschillende aspecten van de VvE. Voorafgaand aan het programma en in de pauze was er de mogelijkheid om de VvE Informatiemarkt te bezoeken, waar verschillende dienstverleners van VvE’s zich konden presenteren.

We zijn positief over de avond; de ontvangst was zeer vriendelijk, Fred Schuurs en Kees Oomen (directeur Organisatie & Public Affairs) verwelkomden de gasten, wees hen waar ze hun jassen kwijt konden en vertelden hen waar ze een kopje koffie konden krijgen. Leuk detail is dat toen wij binnen kwamen, Kees Oomen ons meteen herkende van Nederlandvve.nl.

Hoofdprogramma

In het eerste deel van het hoofdprogramma vertelden Fred Schuurs en Nicolette Smeenk over juridische onderwerpen. Met name ging het om de verschillen tussen modelreglementen, het quorum en gekwalificeerde meerderheid bij besluiten over verduurzaming. Een en ander was zeer informatief, maar ging soms wellicht wat snel voor de zaal. Ondanks het duidelijke en complete verhaal misten we wel een uitleg over de gevolgen van het niet voldoen aan de quorumeis (nietigheid van besluiten). Erg leuk was dat de aanwezigen getriggerd werden om steeds weer vragen te stellen; VvE Belang is dus geslaagd in haar doel om er een interactieve presentatie van te maken.

Informatiemarkt

Op de VvE Informatiemarkt waren een groot aantal bedrijven aanwezig die diensten of producten leveren aan VvE’s. Zo waren er onder andere VvE-beheerders, een verzekeringsmaatschappij, een incassobureau gespecialiseerd in VvE incasso en verschillende onderhoudsbedrijven waaronder schildersbedrijven en liftspecialisten. De informatiemarkt zag er zeer verzorgd uit. Wel stonden de stands erg dicht op elkaar en zal het op de middagen (die het drukst bezocht worden) een zeer krappe bedoeling zijn. Ook viel het ons op dat het merendeel van de bedrijven dezelfde zijn als die overal terugkomen bij activiteiten of uitgaven van VvE Belang zoals het Magazine, de advertenties in de boeken en / of op de website.

Reclame

Wat ons tijdens de presentatie wel opviel is dat er een aantal keer over werd gegaan tot het maken van reclame. Zo werd de eerste presentatie van het hoofdprogramma afgesloten met 6 slides waarop reclame werd gemaakt voor de boeken van VvE Belang, diensten van gelieerde bedrijven zoals XS VvE Beheer en VvE Opleidingen B.V. of voor Stichting VvE Belang zelf. Wij zijn van mening dat van een onafhankelijke stichting verwacht mag worden dat het maken van reclame strikt gescheiden wordt gehouden van het bieden van informatie om zo enige transparantie te waarborgen. Met andere woorden: houdt het maken van reclame beperkt tot de informatiemarkt en zorg dat de presentaties echt puur op het geven van informatie gericht zijn. Kennis verkoopt zichzelf menen wij.

Een aanrader?

Het bezoeken van de bijeenkomsten van VvE belang is zeker aan te raden voor VvE-leden, VvE-bestuurders of andere geïnteresseerden wanneer zij meer informatie wensen over het reilen en zeilen van de VvE. Opgemerkt moet worden dat de meeste informatie over VvE’s inmiddels ook online te vinden is, maar de bijeenkomsten bieden een kans om persoonlijk kennis te maken met verschillende bedrijven en professionals in de branche en met hen te netwerken. Ook is er dan de mogelijkheid om door gesprekken tot nieuwe inzichten te komen. Merkbaar tijdens de presentatie was de behoefte aan casus-gerelateerde antwoorden; de informatiemarkt biedt aan de aanwezigen de mogelijkheid om hun vragen aan professionals uit diverse disciplines voor te leggen. Door de grootse opzet van de bijeenkomsten hebben de bezoekers bovendien de kans om met een veelvoud van verschillende soorten bedrijven in contact te komen.

Beoordeling Nederlandvve.nl: 7/10

Gerelateerd

VvE Seminar; laagdrempelig, interessant en leerzaam (artikel)

Binnenkort

VvE Beurs Haaglanden

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 14 november 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.