Wanneer moet een VvE advocaat ingeschakeld worden?

In juridische procedures waarbij een Verenigingen van Eigenaren (VvE) betrokken is, geldt niet altijd een zogenaamde ‘verplichte procesvertegenwoordiging‘. Dat betekent dat het inschakelen van een VvE advocaat soms niet verplicht is. De VvE kan dus ook een andere gemachtigde inschakelen om de procedure te voeren. Dat hoeft geen jurist te zijn. De VvE mag zich ook laten vertegenwoordigen door het bestuur. Maar wat doet een VvE advocaat precies en wanneer moet deze ingeschakeld worden? Nederlandvve.nl zocht het uit.

Wanneer is een VvE advocaat verplicht?

In alle procedures waarbij partijen ‘niet in persoon’ kunnen procederen, moet een advocaat ingeschakeld worden. Voor VvE’s is dat in principe altijd, behalve als het gaat om een verzoek tot vernietiging van een besluit, een verzoek tot vervangende machtiging of een incassozaak met een belang van maximaal €25.000,-. Bij alle andere zaken – bijvoorbeeld het vragen van een verklaring voor recht dat een besluit nietig is, een vordering tot ontruiming, een vordering tot nakoming van het splitsingsreglement of in een geschil met de VvE beheerder of aannemer – is een advocaat verplicht. Ook bij het leggen van conservatoir beslag moet een VvE advocaat ingeschakeld worden.

Is er altijd een advocaat of jurist nodig in een procedure?

In procedures waarbij de VvE ‘in persoon’ (d.w.z.: vertegenwoordigd door het bestuur) kan procederen, mag ze er voor kiezen om een gemachtigde in te schakelen. Dat kan een jurist zijn, maar dat hoeft niet perse. De VvE kan zich ook laten vertegenwoordigen door een accountant, de beheerder, door het bestuur zelf of zelfs door een vriend of bekende van een van de leden. De wet en de rechtbanken stellen namelijk geen vereisten aan de persoon van de gemachtigde als er geen verplichte procesvertegenwoordiging geldt. Omdat het in bijna alle rechtbankprocedures gaat om de toepassing van de wet of de reglementen, is het wel verstandig om iemand met kennis van zaken in te schakelen. Het is dus altijd aan te bevelen om een jurist daarvoor in te schakelen.

Overeenkomsten advocaat en jurist

Zowel een advocaat als een jurist hebben vier jaar lang rechten gestudeerd aan een universiteit. Zij mogen zich meester in de rechten noemen (afgekort tot mr.) of achter hun naam de graad LLM of LL.M vermelden. Dat staat voor ‘Masters of Laws’. Dat is een universitaire mastergraad. Het is ook mogelijk om aan een HBO-opleiding rechten te studeren. Juristen die deze opleiding met succes hebben afgerond worden vaak ‘HBO-jurist’ genoemd en mogen de graad ‘LL.B’ of ‘LLB’ achter hun naam vermelden. Dat staat voor Bachelor of Laws.

Verschil advocaat en jurist

Het verschil tussen een advocaat en een jurist is ‘formeel’ van aard. Een advocaat is door de rechtbank beëdigd, en mag daarom de hierboven genoemde procedures voeren. Dat mag niet iedereen. Een ander verschil is dat een advocaat na zijn rechtenstudie gedurende drie jaar een verplichte opleiding moet volgen: de beroepsopleiding. Een jurist (behalve de HBO-jurist) heeft net zoals een advocaat rechten aan een universiteit gestudeerd, maar is niet beëdigd en heeft de beroepsopleiding niet gevolgd. Na die drie jaar moet de advocaat zich ieder jaar verplicht laten bijscholen.

Dit bericht is geplaatst op  zondag 14 januari 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Wanneer moet een VvE advocaat ingeschakeld worden?

  1. Bob schreef:

    Wat mij betreft niet echt goed uitgelegd.
    Misschien iets zeggen over het inleiden middels verzoekschrift versus inleiden met dagvaarding?
    Misschien iets zeggen over tot welke rechter men zich wendt?
    Wat is een VvE-advocaat anders dan een “gewone” advocaat?
    Vriendelijke groet, Bob.

  2. Nederlandvve.nl schreef:

    Beste Bob,
    Dank voor je feedback. Voor de vraag of een advocaat moet worden ingeschakeld of een gemachtigde (die geen advocaat hoeft te zijn) is het niet zonder meer relevant of het een verzoekschriftprocedure of dagvaardingsprocedure is. Want ook die laatste mag door een gemachtigde ingesteld worden, mits het maar om een zaak bij de kantonrechter gaat. Het is altijd de uitdaging om in een artikel in zo min mogelijk woorden zoveel (en juiste) informatie te geven als mogelijk, om het stuk leesbaar te houden. Daarom kunnen we niet altijd in de details gaan.
    En op je vraag wat een ‘VvE-advocaat’ anders maakt dan een ‘gewone’ advocaat is het antwoord dat dit onderscheid formeel niet bestaat. Wel zijn er advocaten die zich specialiseren in VvE’s, maar de term bestaat eigenlijk niet. Toch gebruiken we die term, maar dat is – we zullen het maar eerlijk zeggen – omdat mensen daarop zoeken in Google. En Nederlandvve.nl vindt het leuk als die zoekers vervolgens hier op deze pagina terecht komen, vandaar. Maar helemaal zuiver is het dus niet.
    Met vriendelijke groet,
    Redactie Nederlandvve.nl

  3. Ruud A. schreef:

    Hallo beste,

    Heeft u een oplossing voor dit probleem:
    De kantonrechter heeft onlangs een aantal besluiten van de VvE-vergadering vernietigd. Daarmee is de bestuurder van de VvE niet eens. Wat kan hij in deze doen?

    Achtergrond: Er is een VvE met twee appartementseigenaren. De VvE-vergadering heeft de bestuurder gekozen en besluiten genomen zonder de aanwezigheid van de andere partij. Deze heeft bewust verzuimd om aanwezig te zijn zonder enige opgaaf van redenen. Aangetekende brieven geweigerd!

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • Zoek je een gespecialiseerde VvE advocaat?

    Bel Yur.

    Klik hier